Haarder bryder kirkens monopol på civilregistrering

Danskere, der står uden for folkekirken, bliver fri for at gå på folkekirkekontoret for at registrere fødsler og dødsfald

Et halvt års ophedet debat om civilregistrering i folkekirken har nu fået en ende. Kirkeminister Bertel Haarder (V) har i samarbejde med landets biskopper besluttet at oprette et centralt kontor, hvor ikke-medlemmer af folkekirken kan registrere fødsler og dødsfald.

Beslutningen kommer som en sejr for fire baptistfamilier, der siden november har nægtet at gå på det lokale kirkekontor for at registrere deres børn. Familierne finder det diskriminerende at skulle henvende sig hos et andet trossamfund. Den ene familie er blevet meldt til politiet, fordi den ikke har overholdt fristen på seks måneder for en navneregistrering.

Biskoppen i Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt, er glad for beslutningen.

– Jeg er meget tilfreds. Vi har fundet en praktisk løsning på et følsomt spørgsmål, siger biskoppen. Også baptistfamilierne er glade:

– Løsningen er fornuftig, men blot et skidt på vejen for at civilregistrering helt forlader folkekirken, siger Rasmus Hylleberg, der som far til Emil var den første, der nægtede at lade sit barn registrere på det lokale kirkekontor.

loewendahl@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro