Prøv avisen

Ham Gud får jeg nok aldrig smidt ud

Anne Marie Helger føler sig godt tilpas i kirken, om end hun mener, den er sovset ind i den spidsborgerlighed, hun gennem hele sit virke har gjort oprør mod.

Skuespiller og satiriker Anne Marie Helger bruger bibelcitater til at forarge sit publikum

Er der en bibelsk passage, som har særlig betydning for dig?

Selvom jeg ikke føler mig kristen, indgår Bibelen i mine teaterforestillinger. Navnlig passagen i Lukasevangeliet, hvor Jesus siger, at enhver som har, til ham skal der gives, men den, der ikke har, fra ham skal selv det tages, som han har. Den ynder jeg at bruge til at provokere mit publikum. I munden på min teaterfigur Plask Plaskenskjold lyder det: Den, der har, skal mere gives, den rige skal beriges. Den, der intet har, skal alt fratages. Den fattige skal plages, derom kan der ikke klages. I Danmark har der aldrig været større forskel på rig og fattig. Flere og flere lever under fattigdomsgrænsen, og så virker det dybt provokerende, at Bibelen dette sted fremhæver ulighedstanken.

En anden bibelpassage, som altid dukker op i mine forestillinger, er Paulus tale om kærligheden. Den tåler alt, tror alt, udholder alt, lyder det, og så tilføjer jeg, at kærligheden tilgiver alt. En pensioneret biskop, der hørte mig på Strøget i København, gjorde mig venligt opmærksom på, at jeg her fejlciterede Bibelen. Men han var helt sikker på, at Jesus selv havde sagt det, og ordene blot var gået tabt i overleveringen.

Hvorfor bruger du Bibelen i dit teater, når du ikke er kristen?

Min mormor, som jeg var meget knyttet til, var vildt troende og hørte til i Ydre Mission. I min barndom flød det med bønner og bibelcitater, så kristendommen har sat sig dybe spor i mig, og derfor tror jeg også, den dukker op i mine forestillinger. Som tragik-komiker vil jeg ryste folk, ramme dem der, hvor det gør ondt. Her er Bibelen, som ligger på rygraden af mange af os, aldeles velegnet, særligt når den bruges overraskende til for eksempel at fremhæve uligheden.

Men tag ikke fejl. Selv om jeg ikke føler mig kristen, og jeg ser kirken som en del af det stive borgerskab, holder jeg meget af at komme i kirkerummet og synge salmerne. Ja, min barnetro fylder meget i min bevidsthed. Ham Gud får jeg nok aldrig smidt ud.