Isam B ser det danske sprog og sin tro som livets grundsøjler

Det at have en dansk identitet skal også kunne rumme, at man er muslim, mener den 42-årige sanger og sangskriver Isam Bachiri. Han er manden bag det omdiskuterede sangforslag ”Ramadan i København”, der muligvis skal være at finde i en ny udgave af Højskolesangbogen

Højskolesangbogen repræsenterer os i Danmark som mennesker, siger Isam Bachiri, hvis nye ramadan-sang har skabt debat. –
Højskolesangbogen repræsenterer os i Danmark som mennesker, siger Isam Bachiri, hvis nye ramadan-sang har skabt debat. – . Foto: Leif Tuxen.

Allerede i folkeskolen blev Isam Bachiri opfordret af en musiklærer til at gå musikkens vej. Den opfordring har den 42-årige danskfødte musiker og sangskriver, der også er kendt som Isam B, fulgt lige siden.

Det er blandt andet blevet til flere anmelderroste albums, flere år som forsanger i bandet Outlandish og for nylig også en invitation fra Højskolesangbogsudvalget til at forfatte en af de i alt 150 ønskede nye sange, der skal give den nye og 19. udgave af Højskolesangbogen et mere nutidigt præg.

Det har resultereret i sangen ”Ramadan i København”, som er Isam Bachiris bud på et bidrag til Højskolesangbogen, der i sin nuværende form ifølge sangeren mangler ”lyden af det brune Danmark”. Det udtaler han i en artikel på Højskolesangbogens egen hjemmeside. Sangbidraget har efterfølgende skabt røre og debat omkring, hvorvidt en sangtekst med islamisk tema hører hjemme i den danske sangskattekiste.

Det mener han selv, den gør, og til Kristeligt Dagblad fortæller han, at debatten for ham at se er overflødig.

”Højskolesangbogen repræsenterer os i Danmark som mennesker. Det er en sangskrivertradition, som handler om, at alle skal kunne synge med. Jeg udtrykker mig som dansker, kunster og menneske og efterlader min arv. Det at have en identitet og være dansk skal også kunne rumme det at være muslim,” siger han.

For Isam Bachiri har den danske tradition med højskolesang altid haft betydning, hvilket også lå til grund for, at han i 2007 producerede en nyfortolkning af H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født” fra 1850. Selv er han født på Nørrebro i København og opvokset på Islands Brygge i et barndomshjem, han til Kristeligt Dagblad tidligere har beskrevet som et ’mini-Marokko’. Begge forældre kom til Danmark fra det nordafrikanske land med en stærk kulturel bagage. For Isam Bachiri betød det, at der i hans barndom opstod et spændingsfelt mellem den gammeldags muslimske opdragelse, han som barn modtog af både sine forældre og den lokale imam, og tilpasningen til den mere løsslupne danske kultur, som han første gang for alvor stiftede bekendtskab med i folkeskolen.

Isam Bachiri er praktiserende muslim og har tidligere beskrevet islam som en af sin egen identitets to hovedsøjler. Den anden er det danske sprog.

I 2015 valgte han at forene de to ved at indtale Koranen som en lydbog på dansk med navnet ”Den Klare Koran”.

Isam Bachiris tilhørsforhold til den muslimske tro og kultur har ad flere omgange gennem hans karriere skabt debat i medierne. Det skete eksempelvis i 2004, da bandet Outlandish frabad sig salg af alkohol under en koncert i Musikhuset i Aarhus. Også i 2006 var Isam Bachiri i mediernes søgelys, da han nægtede at optræde på samme scene som en norsk kvinde til DR’s juleshow, fordi hun var iklædt en kortærmet kjole. Han har tidligere fortalt, at kernen i islam for ham er taknemmelighed og etikken om at være til gavn for andre end sig selv. Religionen og dens værktøjer bruger han til at blive et bedre og mere bevidst menneske, siger han.

Foruden at være musiker beskæftiger Isam Bachiri sig også med musikken som sanglærer på friskolen VerdensBørn Grundskole, der er grundlagt af hans bror og hovedsageligt rummer tosprogede elever.

Isam Bachiri er gift for anden gang, og parret har sønnen Musa Sigurd på halvandet år. Fra sit tidligere ægteskab har han sønnen Isac på 11 år.

Snart er Isam Bachiri igen aktuel med ny musik, men foruden timerne i studiet får han i øjeblikket tiden til at gå med at skrive på en biografi om sig selv og sit ophav med særligt fokus på faderens færden gennem livet. Planen er, at biografien skal følges af et soundtrack, hvor blandt andet sangen ”Ramadan i Danmark” skal indgå, uanset om den bliver optaget i Højskolesangbogen eller ej.