Handlen går lystigt på Danmarks ældste bibelcamping

På Holmsborg Bibelcamping i Vestjylland tjener deltagerne Gud med mammon – i hvert fald på den store markedsdag, hvor alle bidrager med boder og aktiviteter for at samle penge ind til missionsarbejde og kirkeliv

Kreativiteten er stor, når børn, unge og ældre på Holmsborg Bibelcamping bidrager til den årlige markedsdag. 20 procent af overskuddet fra boderne går blandt andet til den danske kirke i Jerusalem. -
Kreativiteten er stor, når børn, unge og ældre på Holmsborg Bibelcamping bidrager til den årlige markedsdag. 20 procent af overskuddet fra boderne går blandt andet til den danske kirke i Jerusalem. - . Foto: Astrid Dalum / Ritzau Scanpix.

”Tjen Gud – med mammon”, lyder det fra højtaleranlægget ud over lejrpladsen, hvor det vrimler med boder. Et par piger tilbyder massage og hårpynt for 10-20 kroner, i en anden bod er der ansigtsmaling, og foran flagstangen er der tilbud på at ”vande en teenager” ved at smide dryppende våde skuresvampe eller plasticbægre fyldt med vand efter en teenager. Vandboden er en win-win-win- aktivitet: Teenagerne bliver kølet af i hedebølgen, de betalende får en sjov oplevelse, og 20 procent af indtægterne går til Israelsmissionens danske kirke i Jerusalem samt et missionsprojekt i Myanmar drevet af KFUM, KFUK og FDF.

Det er markedseftermiddag på Holmsborg Bibelcamping ved Søndervig i Vestjylland, og stort set alle campingvogne og telte står tomme, mens børn, unge og ældre flokkes på pladsen foran lejrbygningen i Holmsborg Klit.

Her sælges hjemmebagte pandekager, muffins og kanelsnegle, filippinske forårsruller og kylling med ris. Der falbydes brugt tøj, malerier og perleplader, og der er dåsekast og flødebollemaskiner. Med jævne mellemrum bliver den summende snak ved boderne afbrudt af ”Radio Holmsborg”, som sender live-interview og oplyser om bankospil og andre begivenheder. Aktiviteterne har til formål at samle penge ind til de to projekter, som gruppen bag Holmsborg har udvalgt i år.

”Jeg håber, at vi når op omkring 30.000 kroner ligesom sidste år,” siger lejrchef Else Søe.

”Kreativiteten er stor, og det fremmer fællesskabet blandt børn og unge, at de forbereder sig på markeds-dagen i løbet af ugen,” siger Else Søe.

Holmsborg Bibelcamping, som finder sted på KFUM og KFUK’s lejrsted af samme navn, er Danmarks ældste bibelcamping. Den har fundet sted hver sommer siden 1968. Dengang var det med et par lejede militærtelte til spisning og et gammelt cirkustelt til møder. Siden er deltagerantallet både vokset og skrumpet, mens antallet af aktiviteter er steget. Mens lejren i 1990’erne varede 14 dage, er den nu nede på en uges tid, og deltagerantallet, som toppede på et godt stykke over 1000, er nu på cirka 450. Til gengæld er der professionelt lydanlæg, moderne lejrbygninger, hvor spisningen foregår, og siden sidste år også en storskærms-trailer til ”Walk-in-bio”.

I år blev der onsdag aften vist den svenske instruktør Kay Pollaks ”Som i himlen” – i tråd med årets tema, ”Som i himlen således også på jorden”.

”Der er så meget himmel og så meget jord herude, og det åbner for nogle særlige samtaler,” siger lejrpræst Erik Ladegaard, der til daglig er sognepræst i Holstebro.

Som mange andre er han kommet på Holmsborg i årtier og vender trofast tilbage hver sommer.

”Det specielle ved Holmsborg er, at rygmærkerne falder. Her er folk fra mange kirkelige retninger, og ingen føler sig forkerte.”

Også Else Søe betoner rummeligheden som noget særligt.

”Her kommer folk fra KFUM og KFUK, Indre Mis- sion, Dansk Oase og forskel-lige frikirker, og der er også deltagere, som bare siger, at de hører til Guds kirke. For mig er lejren et fantastisk højdepunkt på året, netop fordi her samles så forskellige mennesker, og der opstår så mange gode møder,” siger hun.

Hun og hendes mand er ansat til at stå for udlejning, regnskab og opsyn med lejren året rundt, hvor stedet blandt andet udlejes til kirkelige organisationer og bruges til konfirmandlejre og spejderlejre. Om sommeren arbejder Else Søe ulønnet som lejrchef på bibelcampingen, mens hendes mand blandt andet har ansvar for at få rejst det store mødetelt. Holmsborg har været en del af deres liv siden barndommens søndagsskolelejre og KFUM- og KFUK-lejre.

”Fællesskabet og den positive stemning kommer af, at vi er fælles om troen, og kernen i programmet er stadig den daglige bibeltime. Det er ’rugbrødsfoder’, hvor forkyndelsen er letforståelig for alle, men med masser af substans,” siger Else Søe.

Programmet på Holmsborg har aktiviteter til alle alderstrin. For de mindste er der fodbold og hoppeborg og lege, som introducerer bibelhistorierne på en sanselig måde – man kan for eksempel gå tur rundt om teltet efter ”manna” i ørkenen i form af boller gemt i marehalmen. Teenagerne, der har deres eget lejrafsnit, har været på vandretur, og de unge samles om musik og bibeltimer. For de voksne er bibeltime hver formiddag og aftenmøder med talere, musik eller teater.

”Det giver virkelig mening at bidrage til,” siger 74-årige Kirsten Gjelstrup, der har en bod på markedsdagen sammen med sin mand, hvor de sælger glaskunsthåndværk, som Kirsten har lavet, og trælysestager og -fugle, der er lavet af hendes mand.

”Det var vist faktisk mig, der startede traditionen med en markedsdag, da jeg for fem-seks år siden havde nogle glasting med på campingen og spurgte, om jeg måtte sælge dem og give en del af overskuddet til KFUM og KFUK. Og se nu, hvad det er blevet til,” siger Kirsten Gjelstrup, der i det samme bliver afbrudt af ”Radio Holmsborg”, der opfordrer til, at man tjener Gud med mammon.