Hare Krishna bygger mega- tempel i Moskva

Det har udløst voldsomme protester fra den ortodokse kirke, at den nyreligiøse Hare Krishna-bevægelse opfører et tempel i Ruslands hovedstad

Af Anne Korsholm

Hare Krishna er klar til at bygge et nyt hovedsæde i kommunismens gamle hovedstad Moskva. Nærmere bestemt tæt på Sheremetevo-lufthavnen i den nordvestlige del af Ruslands hovedstad. En gigantisk bygning ligger på tegnebrættet. Alle tilladelser er indhentet. Men nu protesterer naboer og den ortodokse kirke. Templet er for stort, lyder indvendingen.

- Krishnaerne skal selvfølgelig have mulighed for at bygge deres tempel her, men ikke noget enormt. Proportionerne skal passe til Hare Krishnas størrelse i forhold til den generelle religiøsitet og kultur her i regionen, siger Moskvas patriarks talsmand Vaitor Malukin til det økumeniske nyhedsbureau ENI.

Ifølge dagbladet Pravda får templet plads til 8000 tilbedende Hara Krishna-tilhængere, og dermed kan bygningens størrelse konkurrere med de ortodokse kristnes nyrestaurerede Kristi Frelsers Kirke.

Templet bliver betalt af Alfred Ford, en efterkommer af bil-matadoren Henry Ford. Alfred Ford blev Hare Krishna-tilhænger i 1975 og har siden betalt for flere templer rundt omkring i verden. Han donerer 10 millioner kroner til byggeriet i Moskva, der i Pravda har fået tilnavnet »Hindu-Vatikanet«.

2000 lokale har været på gaden i protest over, at Hare Krishna-templet skal være i deres nabolag. De er vrede på Moskvas bystyre, fordi de ikke er blevet hørt.

Byggeplanerne er også blevet kritiseret af lederen for Ruslands interreligiøse råd, Roman Silantiev. Han siger ifølge nyhedsbureauet Interfax, at Hare Krishna er blevet kaldt en »skadelig totalitær sekt« af de indiske myndigheder i en rapport allerede i 1980'erne.

En ældre jødisk rabbiner, Adolf Shayevich, har i dagspressen beklaget, at Krishna-tilhængere »får russerne til at glemme deres rødder og landets religion«. Ifølge ham burde templet ikke bygges i Moskva, men i Ruslands østlige del.

Uanset alle protester tyder meget på, at Hare Krisna får sit tempel. Sekten har været registreret som officiel religion siden 1988 i Rusland, og myndighedernes rådgivende råd vedrørende religiøse anliggender har bekræftet, at Hare Krishna er en traditionel og autentisk version af den indiske »vaishnavism«. Rådet tilføjer, at »fornærmende klager« mod Hare Krishna kan skade dialogen mellem ortodokse, muslimer og buddhister, hvilket igen kan føre til »aggression og national og religiøs ekstremisme«.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk