Helligtrekongerslyset

"Tænd lys for mission": Helligtrekonger er traditionelt blevet forbundet med Ydre Mission. I Ring ved Brædstrup blive gamle lysstumper smeltet om til fordel for Danmission

Ruth Stenhøj med et af de helligtrekongerslys, der fremstilles på Lysestøberiet Ring ved Brædstrup, som laver nye lys af gamle lysestumper. Efter gammel tradition tændes lyset helligtrekongersaften, den 5. januar. Når det er brændt ned, er julen slut. --
Ruth Stenhøj med et af de helligtrekongerslys, der fremstilles på Lysestøberiet Ring ved Brædstrup, som laver nye lys af gamle lysestumper. Efter gammel tradition tændes lyset helligtrekongersaften, den 5. januar. Når det er brændt ned, er julen slut. --. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus.

De første gange, vægen dyppes i den flydende stearin, hænger der næsten ingenting ved, men så efterhånden begynder der at ske noget. Et lys skal dyppes cirka 25 gange, inden det er færdigt, og det tager en fem kvarter til halvanden time, forklarer Johannes Stenhøj, mens han endnu en gang dypper et stativ med væger i stearinen.

I Ring ved Brædstrup arbejder omkring 25 frivillige tre formiddage om ugen til fordel for Ydre Mission. Ruth og Johannes Stenhøj tilbød for 10 år siden det folkekirkelige missionsselskab, Danmission, deres gamle kostald til indretning af lysestøberi, da de besluttede at gå på pension. De har siden ledet arbejdet, som forvandler indsamlede lysestumper fra hele landet til nye lys i mange forskellige former og farver. De sælges til fordel for Danmissions arbejde i Afrika, Asien, Mellemøsten og Danmark. Den årlige omsætning er på 600.000-700.000 kroner, hvoraf halvdelen går til missionsarbejdet.

"Tænd lys for mission" begyndte i al beskedenhed, da en præstefrue i Møborg i Nordvestjylland, Gerda Godtkjær, begyndte at støbe nye lys af gamle stumper. Omkring 1970 kom produktionen for alvor i gang og flyttede siden til Herning og Frederikshavn, indtil Lysestøberiet Ring blev indrettet og taget i brug i 1999.

Blandt de 225.000 lys, der årligt produceres af Ruth og Johannes Stenhøj og deres stab af frivillige, er der et lille mindretal af de helt specielle helligtrekongerslys, som der sælges 3000 af hvert år.

Helligtrekongerslysene, der nærmest har form som en fork med tre sammenhængende lys, tilhører en gammel tradition. Det blev tændt helligtrekongersaften, den 5. januar, og når det brændte ned, markerede det julens afslutning. I gamle dage var der krudt i nogle af helligtrekongerslysene. Det eksploderede med et lille "puf", når lysede var ved at brænde ud, og satte dermed et hørbart punktum for julefestlighederne, men det må man tænke sig til i Danmissions udgave.

Helligtrekonger har traditionelt været forbundet med Ydre Mission.

– I Det Nye Testamente fortælles om de vise mænd, eller hellige tre konger, der rejste fra Østerland for at tilbede den nyfødte i Betlehem, og dermed understregede, at kristendommens budskab er rettet til hele verden og såvel til de fattige hyrder på marken som de rige fra Østerland, der kom med guld, røgelse og myrra til Jesus, siger Kristen Skriver Frandsen, leder af Folkekirkens Mission, som repræsenterer otte folkekirkelige missionsudvalg og folkekirkens 10 stiftsudvalg for mission.

Den nu afdøde leder af Dialogcentret, dr.theol. Johannes Aagaard, har kaldt helligtrekonger for en særlig festdag, som kirken tilsyneladende ikke rigtig ved, hvad den skal stille op med, men flere steder i landet er der tradition for at synge julen ud helligtrekongersaften, og i nogle sogne har man genoplivet middelalderens tradition med optog gennem byen.

steens@kristeligt-dagblad.dk