Hemmelige Darwin-papirer frem i lyset

Forskere fra Aarhus Universitet er med i historisk offentliggørelse af Charles Darwins private papirer, der bliver tilgængelige på internettet. Papirerne tæller blandt andet første udkast til evolutionsteorien

Darwins første skitse af livets træ. Fra i dag tilgængelig på internettet sammen med flere andre sjældne Darwin-dokumenter. – Pressefoto.
Darwins første skitse af livets træ. Fra i dag tilgængelig på internettet sammen med flere andre sjældne Darwin-dokumenter. – Pressefoto.

Hidtil har Charles Darwins papirer ligget dybt inde i Cambridge Universitets bibliotek, og kun få har haft adgang til de gamle dokumenter. Men fra og med i dag bliver omkring 20.000 forskellige emner og 90.000 billeder fra videnskabsmandens private samling tilgængelige på nettet, blandt andet på Aarhus Universitets hjemmeside. Det er den største udgivelse af Darwin-materiale nogensinde, og de første udkast til evolutionsteorien er med.

Lederen af det danske forsknings- og formidlingsprojekt Darwin i Danmark, lektor Peter C. Kjærgaard, Aarhus Universitet, kalder det sensationelt, at alle nu får mulighed for at se, hvordan Darwins tanker udviklede sig.

Darwins indflydelse på videnskab, kultur og samfund er uden sidestykke. Han ændrede for altid vores syn på naturen. Nu kan alle følge med i, hvordan en af historiens største videnskabelige begavelser arbejdede. Det meste af det, vi alle går og tror, vi ved om Darwin, er i virkeligheden myter, der har meget lidt forbindelse med den virkelige historie. Vi forsøger at gøre op med de myter. Men vi får hele tiden spørgsmål fra folk om, hvor vi ved det fra. De kan ikke se det fra Darwins udgivne skrifter. Nu kan vi sige til dem: Prøv at se her! Kig selv på kilderne!, siger han.

Forskere fra Aarhus Universitet har været med i forberedelserne til offentliggørelsen. Projektet The Complete Work of Charles Darwin Online på University of Cambridge indgår i et vigtigt samarbejde med Darwin i Danmark på Aarhus Universitet. Lederen af projektet i Cambridge, John van Wyhe, ser store muligheder i samarbejdet.

Vi får et mere fuldstændigt billede af udbredelsen og modtagelsen af Darwins idéer. Samtidig arbejder vi sammen om, hvordan vi kan nå et større publikum og derigennem øge forståelsen af Darwin og evolution verden over, siger han.

Teologiprofessor ved Københavns Universitet Niels Henrik Gregersen er spændt på, hvad udgivelsesmaterialet kan føje til vores viden om Darwins livssyn.

Det kan give et bedre historisk indblik i Darwins værksted. Han var under stort tidspres, da han udgav Arternes oprindelse, så der er helt sikkert en masse materiale, som aldrig er blevet udgivet. Personligt vil jeg være meget interesseret i at få mere at vide om hans religiøse og teologiske overvejelser før 1859 og om hans tanker om menneskets oprindelse, siger han.

Materialet er tilgængeligt på internetadresserne darwin-online.org.uk og darwin.au.dk.

schelde@kristeligt-dagblad.dk