LA's kirkeordfører: Kristendom bør ikke nævnes i et regeringsgrundlag

Liberal Alliances nye kirkeordfører, Henrik Dahl, er præstesøn og rodfæstet i folkekirken. Han erkender, at kirkeudvalget ikke bliver en førsteprioritet for ham

Kirkeordfører var ikke øverst på Henrik Dahls liste over ordførerskaber, men han takkede ja med det samme, da chancen bød sig. –
Kirkeordfører var ikke øverst på Henrik Dahls liste over ordførerskaber, men han takkede ja med det samme, da chancen bød sig. –. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

”Mine mærkesager på området er nok konservative, på trods af at jeg er liberal.”

Ordene kommer fra en smågrinende Henrik Dahl (LA) og handler om dansk kirkepolitik. Han har nemlig overtaget posten som Liberal Alliances kirkeordfører efter Leif Mikkelsen, der ikke længere sidder i Folketinget. Og Henrik Dahl håber på ikke at se alt for store ændringer i de rammer for folkekirken, som sættes af politikerne.

”Det er et enormt godt system, vi har i dag i folkekirken. Jeg ønsker mig bestemt ikke en bispesynode, der udtaler sig på kirkens vegne. Jeg vil modsætte mig en centralisering og ensretning af folkekirken,” siger han og lægger sig dermed tæt op ad den linje, hans partifælle Mette Bock havde som kirkeminister.

Selv er Henrik Dahl rodfæstet i folkekirken. Han voksede op i en præstegård, og faderen, Paul Dahl, var sognepræst i Skærbæk Sogn i Sønderjylland. I dag er hans søster sognepræst, og selv deltager han ofte i debatter om kristendom på de sociale medier.

”Min far insisterede ikke på, at man skulle gå i kirke for at tro, så jeg er ikke en aktiv kirkegænger i dag. Jeg har dog altid bevæget mig i den verden, og jeg befinder mig naturligt i den.”

Politisk har han ikke berørt emnet før med en grundregel om, at man ikke blander sig i andres ordførerskaber. Det var da heller ikke posten som kirkeordfører, der stod øverst på hans ønskeseddel. Men da han fik muligheden, tøvede han ikke et sekund med at takke ja til posten. Henrik Dahl fortæller dog også, at han bliver nødt til at træffe nogle hårde valg i forhold til de udvalg, som han er en del af i den kommende valg- periode. Han er medlem af Folketingets nu mindste parti og har seks forskellige ordførerskaber. Som det fremgår af Kristeligt Dagblads forside i dag, nedprioriteres kirkeudvalgsmøderne ofte af folketingspolitikerne. Og Henrik Dahl indrømmer, at han selv kan blive en del af den tendens.

”Der vil unægteligt opstå konflikt i min kalender, og så må jeg jo vurdere, hvori der ligger mest værdi i, at jeg deltager. Hvis møderne i kirkeudvalget for eksempel ligger samtidig med møderne i børne- og undervisningsudvalget, så kommer kirkeudvalget til at trække det korteste strå. Et lille parti er nødt til at prioritere benhårdt,” siger han.

Det står ikke i den nye socialdemokratiske regerings forståelsespapir, at Danmark er et kristent land. Og selvom det stod i det forrige regeringsgrundlag, da Liberal Alliance sad i regeringen, mener han ikke, at det er af afgørende betydning.

”Det er ubestrideligt, at Danmark er et kristent land, og derfor giver det ikke mening at skrive det. Det svarer til at angive Danmarks koordinater. Kristendommen er en afgørende faktor for, at Danmark er det land, som det er i dag. Det kan man se bare ved at kigge på vores retssystem.”

Trods sit liberale udgangspunkt mener Henrik Dahl, at det er formålsløst at diskutere en adskillelse af kirke og stat, da han ikke ser en så markant ændring af Grundloven ske i hans egen levetid.

”Jeg er ret pragmatisk på det punkt, og jeg ser mig selv som en praktisk politiker, der arbejder ud fra en praktisk virkelighed. Jeg vil ikke sætte mig i et hjørne med korslagte arme og vente på noget, som aldrig kommer til at ske,” siger han.

Der er endnu ikke valgt kirkeordførere i resten af Folketingets partier.