Her er Bibelselskabets nye generalsekretær

Johannes Baun tiltræder som Det Danske Bibelselskabs nye generalsekretær fra 1. oktober 2021

"Ingen bog har haft større betydning for vestlig kultur, dannelse og åndsliv end Bibelen. Ingen bog har haft større betydning for mig. For Bibelen er et værk, man kan leve og dø på, men aldrig bliver færdig med. Man har altid noget til gode," siger Johannes Baun, som nu skal stå i spidsen for at udgive Bibelen i Danmark.
"Ingen bog har haft større betydning for vestlig kultur, dannelse og åndsliv end Bibelen. Ingen bog har haft større betydning for mig. For Bibelen er et værk, man kan leve og dø på, men aldrig bliver færdig med. Man har altid noget til gode," siger Johannes Baun, som nu skal stå i spidsen for at udgive Bibelen i Danmark. .

Den 45-årige Johannes Baun bliver ny generalsekretær for Det Danske Bibelselskab. Han er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og retorik og har tidligere været forlagschef hos Kristeligt Dagblads Forlag, litteraturredaktør ved Weekendavisen, forlagsredaktør hos Rosinante&Co og senest journalist på Kristeligt Dagblads debatredaktion. Han skal tage over for Birgitte Stoklund Larsen, som fra den 30. september skal være sognepræst og konsulent i Helsingør Stift.

Det er et alsidigt hverv, den drevne redaktør og skribent nu skal bestride. Dels skal han efter alt at dømme som noget af det første begynde forarbejdet til en kommende autoriseret oversættelse af Bibelen, der skal erstatte den udgave, der kom i 1992. Derudover skal han være med til at digitalisere Bibelselskabets indhold og udgivelser. 

Hovedpersonen selv uddyber over for Kristeligt Dagblad, at han ser frem til arbejdet:

”Jeg glæder mig meget til at komme til et sted, hvor det er så meningsfuldt at være. Man kan sige det sådan, at jeg som journalist sidder i departementet for blandede nyheder og nu rykker over i afdelingen for de gode nyheder. Jeg ser frem til at få det ansvar og se, hvordan Bibelselskabet kan udvikles.”
 
Johannes Baun, du er cand.mag. i litteraturvidenskab, men bliver nu leder af et Bibelselskab. Kan man godt være det uden at være teolog?

”Det har bestyrelsen vurderet, og det har jeg også vurderet, for jeg har jo søgt jobbet. Jeg ser sådan på det, at man kan være uddannet teolog, og så kan man være teologisk sindet, uden at det er en faguddannelse. Og det sidste mener jeg, at jeg er.” 

”Jeg kan ikke de klassiske sprog, men det er der heldigvis rigtig mange dygtige folk omkring Bibelselskabet, der kan. Til gengæld skal man huske, at i al oversættelsesarbejde er der et ‘fra’ og et ‘til’: Et sprog, man oversætter fra, og et sprog, man oversætter til. Jeg har arbejdet med det danske sprog som redaktør og skrivende i 20 år, så den del har jeg rigtig god fod på.” 
 
Du får jo en del personaleansvar, når du skal stå i spidsen for knap 25 ansatte – hvordan har du det med det? 

”Det har jeg det godt med. Jeg havde, lidt på afstand, ansvaret for en tilsvarende flok, da jeg var bestyrelsesformand i KFS (Kristeligt Forbund for Studerende, red.), og for en lille redaktion, da jeg var leder af Kristeligt Dagblads Forlag. Som litteraturredaktør på Weekendavisen havde jeg ansvaret for en lille flok fastansatte, og derudover for 25-30 eksterne freelancere. Så jeg er vant til at have ledelsesansvar.”