Her er de værste forbrydere mod religionsfriheden

Ny amerikansk rapport om religionsfriheden kritiserer især Iran og Nordkorea, men fremhæver også tværreligiøs dialog

Ifølge ny rapport er Iran et af de lande i verden, hvor det står værst til med religionsfrihed. Her ses Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad til et møde i FN. -
Ifølge ny rapport er Iran et af de lande i verden, hvor det står værst til med religionsfrihed. Her ses Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad til et møde i FN. -. Foto: SPENCER PLATT Denmark.

USA konstaterer i en ny rapport om religionsfrihed i verden statslig undertrykkelse og sekteriske stridigheder i nogle lande, men også fremgang i dialogen mellem religioner i andre. Det skriver det britiske nyhedsbureau Reuters.

Det amerikanske udenrigsministerium står bag den årlige rapport, som især kritiserer Iran og Nordkorea for at begrænse religionsfrihed.

- Det er vores håb, at ... rapporten vil opmuntre eksisterende religiøse frihedsbevægelser verden over, sagde USA's udenrigsminister, Hillary Clinton.

Ud over Iran og Nordkorea placerer rapporten Myanmar (Burma), Kina, Sudan, Eritrea, Saudi-Arabienog Uzbekistan på listen over de værste overtrædere af religionsfrihed.

Religionsfrihed før alt
Præsident Barack Obama har kaldt dette år for en ny begyndelse i forholdet mellem USA og muslimer.

Michael Posner, udenrigsministeriets øverste for afdelingen for demokrati og menneskerettigheder, understregede dog på pressekonferencen for rapporten, at den udmelding ikke tilsidesætter religiøs frihed.

- Religiøs frihed er en fundamental rettighed, et socialt gode, en kilde til stabilitet og nøglen til international sikkerhed, sagde han ved introduktionen af rapporten.

Michael Posner roste også den tværreligiøse dialog, som blandt andre Jordan og Spanien har fremmet.