“Trist” og “respektløst”: Her er reaktionerne på julens lukkede kirker

Efter en kaotisk uge med flere forskellige udmeldinger er anbefalingen fra folkekirkens top, at sognene aflyser julegudstjenester i dag. Her er et udpluk af reaktionerne fra det kirkelige bagland

Aarhus Domkirke er en af de kirker, som efter udmeldingen i går har aflyst dagens julegudstjenester
Aarhus Domkirke er en af de kirker, som efter udmeldingen i går har aflyst dagens julegudstjenester . Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix.

Det har været en uge fyldt med op- og nedture, hvis man er kirkegænger, der havde håbet på at kunne deltage i en julegudstjeneste i dag, juleaftensdag.

I mandags vurderede Kirkeministeriet, at man kunne holde 45-50 minutters julegudstjenester. Onsdag sagde Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde, at han mente, man burde holde sig til gudstjenester på 30 minutter. Og onsdag aften anbefalede biskopperne, Provstforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og Kirkeministeriet så at aflyse årets julegudstjenester.

Her er et udpluk af reaktionerne på den anbefaling:

Rasmus Nøjgaard, sognepræst i Sankt Jakobs Kirke på Østerbro

Mails, sms’er, telefonopkald melder sig nu fra alle jer, der havde set frem til julens gudstjenester, fordi I sidder...

Slået op af Rasmus NøjgaardTorsdag den 24. december 2020

Anni Albæk, sognepræst i Møllevangskirken i Aarhus

Jens Christian Kirk, sognepræst i Snejbjerg-Studsgård-Haunstrup Pastorat

Søren Dalsgaard, leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde

Laura Cæcilie Engell Jessen, sognepræst i Nylarsker Sogn på Bornholm, på Facebook:

"Nu går jeg normalt ikke ind for at omtale bispen som chef og mig som ansat - og da slet ikke kirken som et firma eller en organisation. Men lige i dag kunne jeg godt tænke mig at vide, om det i andre firmaer er kutyme, at chefen går til pressen, før han/hun orienterer medarbejderne om drastisk ændrede arbejdsforhold med mange bølger nedad - med et halvt døgns varsel?"

Marija Krogh Hjertholm, præst ved Diakonissestiftelsen, på Facebook:

“Det er et stort antiklimaks. Vi har arbejdet hårdt for at beskære julens gudstjenester, så de både er festlige og følger retningslinjerne. Jeg har skrevet mine juleprædikener med en overbevisning som aldrig før om, at vi har et budskab til danskerne om lys i mørket, som er vigtigere end nogensinde. Den har jeg stadig, jeg har bare ikke nogen prædikestol at formidle den fra. Men ingen restriktioner kan tage budskabet ud af julen.”

Morten Kvist, valgmenighedspræst i Herning og Gjellerup, i Deadline på DR 2:

"I kirken bliver der forkyndt et håb, der ikke kan gå i stykker. Det er der altid. Det er det eneste sted, man kan høre det udtalt af et levende menneske, der tror på det, og som kalder andre mennesker mennesker til, der gerne vil høre om det. Det savner vi. Vi kan ikke leve af brød og vaccine alene, men også har brug for ånd."

Jens Rohde, folketingsmedlem for De Radikale

Man kan for min skyld lukke Folketinget for en periode. Man kan lukke byråd, Tivoli og alt andet ud over hospitaler....

Slået op af Jens RohdeOnsdag den 23. december 2020

Marita á Rógvi, journalist

Fotos søges
Skal du til julegudstjeneste eller andagt over julen? Så tag et billede fra kirken, sportshallen eller parken og vær med til at dokumentere en helt særlig jul.

Send billedet samt oplysninger om navnet på kirken, kirkens lokation, tidspunktet for gudstjenesten eller andagtens afholdelse samt fotografens navn til Lise Lotte Nedergaard (foto@k.dk) og Johanne Faigh Larsen (faighlarsen@k.dk).

De indsendte billeder vil blive brugt til en billedserie på k.dk samt til Kristeligt Dagblads arkiv. Derfor skal man ved indsendelsen af billedet være indforstået med, at billedet kan blive bragt digitalt og på print.

På forhånd tak for hjælpen!