Her er syv præstegårde, folkekirken har skilt sig af med

Bed & Breakfast, catering-virksomhed og privatbolig med parklignende have. I løbet af de seneste 10 år er mere end 100 præstegårde af forskellige årsager blevet opgivet som præstebolig og solgt fra til andre formål. Se syv af de gamle præstegårde i billedserien herunder

Stuehuset på Hjembæk præstegård lidt uden for Holbæk er opført tilbage i 1700-tallet, men den fredede bygning kommer ikke til at være hjem for flere præstefamilier.
Stuehuset på Hjembæk præstegård lidt uden for Holbæk er opført tilbage i 1700-tallet, men den fredede bygning kommer ikke til at være hjem for flere præstefamilier. Foto: Torben Lindegaard/Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Henover sommeren har Kristeligt Dagblad i en række artikler sat fokus på, hvordan sogne over hele landet har valgt at skille sig af med de gamle præstegårde. 

Flere menighedsråd har valgt at sælge præstegårdene fra på grund af høje udgifter til vedligehold, mens andre ønsker boligerne revet ned, fordi de er utidssvarende.

Men 'til salg'-skiltene lander også foran de historiske bygninger fordi, flere sogne gennem de senere år er blevet lagt sammen, og der derfor er blevet præsteboliger i overskud. 

En af de præstegårde, som lige nu er til salg ligger i Egtved i Sydjylland. På ejendomsmægleren Estates hjemmeside er boligen fra 1926 udbudt til knap 3 millioner kroner og sælges nu til privat formål, hvis man går med drømmen om "frie og fredelige omgivelser midt i byen" og en "stor parklignende have". 

I billedserien herunder kan du se syv af de præsteboliger, som folkekirken lige nu er i gang med at skille sig af med eller allerede har solgt fra til andre formål.