Prøv avisen

Her er verdens 10 smukkeste kirker

Borgund stavkirke i Norge Foto: Willy Haraldsen Norway

BILLEDSERIE To nordiske kirker er med på rejse-eksperters liste over verdens smukkeste kirker. Se alle kirkerne her

Der er spir, der strækker sig nærmest uendeligt mod himlen. Der er udsmykninger så smukke og detaljerede, at man bliver åndeløs ved tanken om det arbejde, der ligger bag. Og der er i det hele taget bare en stemning, der forplanter sig helt ind i det inderste af kroppen.

Der er naturligvis tale om kirker. For når det gælder menneskets trang til at bygge smukt, stort og symbolsk, er det svært at komme uden om verdens mange smukke kirker.

Men hvilke kirker er egentligt verdens smukkeste?

Den slags spørgsmål er naturligvis svære at besvare. Men rejse-eksperterne på hjemmesiden Budget Travel har gjort forsøget og netop offentliggjort en liste over det, de betragter som verdens 10 smukkeste kirker.

Listen omfatter hele verden, fra Spanien til Colombia, fra Frankrig til Arkansas i USA. Og så er der endda to nordiske kirker på listen, nemlig fra Norge og Island.

Den norske repræsentant på listen er stavkirken i Borgunde i det vestlige Norge. Kirken menes at være bygget i 1180 og er blandt andet kendt for sine fire udskårne dragehoveder på taget.

Den anden nordiske kirke ligger på Island. Her finder man nemlig Hallgrimskirkja, færdigbygget i 1974 og beliggende i Reykjavik som byens højeste bygning med sine 75 meter.

På listen finder man - ikke overraskende - også La Sagrada Familia i den spanske by Barcelona, tegnet af Gaudi og under stadig opførelse efter mere end 130 år.

I nabolandet Frankrig har man i bjergbyen Auvergne et lile kapel, Saint Michel D'aiguilhe, bygget på toppen af en 85 meter høj klippespids, skabt af en vulkan. Kirken menes bygget i år 926 og legenden siger, at Jeanne D'Arcs mor drog på pilgrimsfærd til kapellet i det tidlige 15. århundrede for at bede for sin datter.

Fra Italien er domkirken i Milano også kommet med på listen over verdens 10 smukkeste kirker. Domkirken har 135 spir, 3400 statuer og fra det 65-meter høje tårn skulle der efter sigende være frit udsyn til alperne.

I Rusland finder man i St. Petersborg den imponerende Kristi Frelser Kirke. Kirken er bygget på det sted, hvor zar Alexander II blev myrdet i 1881 og har i det hele levet en omstridt tilværelse. Under det kommunistiske styre blev kirken eksempelvis lukket og brugt som kartoffel-lager, men i 1997, efter længere tids restaurering, blev Kristi Frelser Kirke atter taget i brug.

På den anden side af Atlanten, i bjergene i det sydvestlige Colombia, finder man Las Lajas, en kirke, der er bygget under nærmest naturstridige vilkår blandt bjerge, jungle og floder.

Næste kirke på Budget Travels liste er Ely Katedral i England, tæt ved byen Cambridge. Katedralen, der blev færdigopført i 1375, er bygget på et kloster, der blev etableret i området i det syvende århundrede.

Også Slovenien er repræsenteret på listen med kirken Church of Assumption, opført på en ø i søen Bled.

Sidste kirke på listen finder man i staten Arkansas i USA. I Ozark-bjergene ligger nemlig tornekrone-kapellet, Thorncrown Chapel, nær byen Eureka Springs. Kirken er bygget 1980.

Hallgrimskirkja, Reykjavik, Island. Foto: Robert Harding Images
La Sagrada Familia, Barcelona, Spanien. Foto: PETER MENZELSCIENCE PHOTO LIBRA
Domkirken i Milano, Italien. Foto: Piers Cavendish
St. Michel d´Aiguilhe, Le Puy-en-Velay, Auvergne, Frankrig. Foto: Ivan Vdovin
Kristi Frelser Kirke, St. Petersborg, Rusland. Foto: Robert Harding Images
Ely Katedral, Cambridge, England. Foto: E&E Image Library
Thorncrown Kapel, Arkansas, USA. Foto: Wikimedia
Las Lajas, Colombia Foto: Wikimedia
Church of Assumption, Bled, Slovenien. Foto: Hubertus Kanus