Prøv avisen

Her er verdens mest populære bibelvers

Den digitale bibel Bible App er downloadet mere end 200 millioner gange. Det er dog ikke berømte bibelvers som Juleevangeliet eller Paulus' ord om tro, håb og kærlighed, der er de populæreste, viser opgørelse. Foto: P. Deliss/Godong

Hvorfor er amerikanerne vilde med ét bibelvers, mens kineserne foretrækker et andet? Teolog og kulturkender Jonas Adelin Jørgensen udlægger teksten

”Og det skete i de dage…”

Mange danskere holder formentlig meget af Juleevangeliet, som præsten læser højt, når en tredjedel af os samles til julegudstjeneste den 24 december. Men glem alt om Juleevangeliet eller Paulus’ ord om tro, håb og kærlighed, som ellers er blevet citeret vidt og bredt af kunstnere og politikere igennem tiden. 

De er ikke blandt de populæreste bibelvers i verden. Det viser en opgørelse lavet af den amerikanske kirkelige organisation Life.Church, som tilbyder en digital bibel, Bible App, der er downloadet mere end 200 millioner gange. Opgørelsen viser de mest populære bibelvers i de lande, som står for flest downloads.

Amerikanerne er vilde med ét bibelvers, mens kineserne foretrækker et andet og mexicanerne et tredje. Jonas Adelin Jørgensen, som er teolog, generalsekretær i Dansk Missionsråd og kender af global kristendom, giver sit bud på, hvorfor landene har forskellige favoritter.

Før musen henover grafikken og se de mest læste bibelvers – teksten fortsætter under grafikken

Mest populært i Mexico, Sydkorea og Storbritannien 

Frygt ikke, for jeg er med dig, fortvivl ikke, for jeg er din Gud. Jeg styrker dig og hjælper dig, min sejrrige hånd holder dig fast. Esajas 41,10

Mod og styrke midt i modløsheden er hovedtemaet her, forklarer Jonas Adelin Jørgensen.
 
"Man kan nemt blive modløs, hvis man er mexicaner og ser, hvordan det politiske liv og økonomien ikke handler om at skabe velfærd, men er præget af kriminelle organisationer, som profiterer på narkohandel.

Sydkorea er en kultur, som både er mere kollektiv og mindre individualiseret end den vestlige, og som samtidig lægger et stort pres på individet i forhold til at præstere og levere. Den præstationskultur kender vi også fra Japan og andre asiatiske lande. Det er en meget industriel kultur med pile på fortovet, som bestemmer, hvilken vej du må gå og ikke gå. Man er ligesom i Mexico en lille brik, og udfylder man ikke sin plads, er man ikke meget værd.

Så er det godt at blive mindet om, at der er en sejrrig hånd, der holder én fast.
 
Storbritannien undrer mig. Hvorfor mon lige det vers? Det er et samfund, som stadig er præget af klasseopdeling, og hvor man i langt højere grad må klare sig selv end i de skandinaviske velfærdslande. Det gør måske noget ved folks behov for styrke og hjælp.”

Mest populært i Nigeria, Sydafrika og Filippinerne

Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Jeremias 29,11

Fælles for de tre lande er et behov for en plan eller en vision i en tilværelse, som kan forekomme udsigtsløs, forklarer Jonas Adelin Jørgensen.

"Hvad i alverden stiller man op som ung i Sydafrika, Nigeria eller Filippinerne? Mange tager et andet sted hen for at arbejde. Den største eksportvare i Filippinerne er mennesker, og den største indtægtskilde er folk, der sender penge hjem fra udlandet. Men det er stadig en usikker vej frem at forlade alt.

Bibelverset hænger godt sammen med den karismatiske vækkelse, som findes i Nigeria og andre afrikanske lande, fortæller han.

"Mange af kirkerne propaganderer for det, man kalder for fremgangsteologi, som handler om, at man gennem tro får succes i livet. Teologien har fået en del dårlig presse, men der er en grund til, at folk gider dyrke den. Der er tale om et storbyfænomen, hvor de unge i for eksempel Nigeria kommer ind fra landet for at skabe sig et liv. De vil gerne tjene deres egne penge og distancere sig fra de traditionelle familiemønstre, hvor man står kollektivt til ansvar for familiens økonomi.

Denne form for kristendom handler meget om at få styr på sin økonomi, så den passer godt til de unges tankegang. Bliver de ikke rigere, får de i hvert fald et fællesskab og et netværk og et fælles håb.”

Mest populært i Kina

De fristelser, der har mødt jer, er kun menneskelige. Og Gud er trofast; han vil ikke tillade, at I fristes over evne, men vil sammen med fristelsen også skabe udvej, så I ikke bukker under. Første Korintherbrev 10,13

Verset handler om Guds trofasthed i forhold til to dimensioner i kinesernes liv: lidelser og fristelser, fortæller Jonas Adelin Jørgensen.

"Kina har begge dele. Man kan i praksis godt være kristen i Kina, men man lever på lånt tid og kun så længe, at det totalitære styre synes, at det religiøse passer ind i styrets strategi og er nyttigt for samfundet. Kirken kan til enhver tid blive lukket, i morgen er præsten måske sat i fængsel, og måske havner man der selv. Så er det godt at blive mindet om Guds trofasthed.

Kina er samtidig et samfund med store økonomiske muligheder og helt uroligt rige mennesker. Der er noget i kinesisk kultur, som gør mange af dem hårdføre og ryggesløse i pengespørgsmål. There is much money to be made (der er mange penge at tjene, red.), siger man i Hong Kong. Så for de kristne handler det nok om at modstå fristelsen til at være skruppelløs i forhold til at tjene penge.” 

Mest populært i USA og Brasilien

Og tilpas jer ikke denne verden, men lad jer forvandle, ved at sindet fornyes, så I kan skønne, hvad der er Guds vilje: det gode, det som behager ham, det fuldkomne. Romerbrevet 12,2

"At det her vers er det mest populære, siger noget om, at man i begge lande ser sig som et særligt folk, som ikke vil tilpasse sig omgivelserne," siger Jonas Adelin Jørgensen. 

Modstanden mod at tilpasse sig handler dog ikke om det samme i USA og Brasilien, tilføjer han. USA er et liberalt samfund med en sekulær stat, samtidig er der en meget direkte forbindelse mellem religiøs tro og politik og socialt engagement.

"Der er meget diskussion om kønsroller, familieformer og seksualitet, så for eksempel kan man have en religiøst motiveret modstand mod abort eller vielse af homoseksuelle."

Artiklen fortsætter under billedet 

Selvom Brasilien er blevet ganske velhavende, er store dele af befolkningen stadig fattige, fortæller Jonas Adelin Jørgensen.

"Så opfordringen i Romerbrevet handler her om at være modkultur i forhold til korruption, uretfærdig fordeling af samfundets goder og den udbredte narkokultur, som også er en del af fattige menneskers økonomi.

Brasilien er udover en stor katolsk kirke præget af en karismatisk vækkelsesbølge, siger Jonas Adelin Jørgensen.

"Denne karismatiske pinsekirkekristendom handler om, at man lader sig forvandle af Helligånden, så bliver alting glædeligt anderledes. Det er en ønskelig ting for mange fattige. Man bliver nok ikke medlem af en pinsekirke for at få fordele, men man kan se på kirkerne i Brasilien og andre lande mod syd, at det gør en social forskel at blive medlem. Manden holder måske op med at drikke og slå sin kone, han lærer at passe et arbejde, og så går det bedre.”

Mest populært i Canada

Den (kirken) er hans legeme, fylden af ham, der skaber hele sin fylde af alle. Efeserbrevet 1,23

Canada er ligesom USA et sekulariseret og liberalt samfund, og Canada er bevidst multikulturelt – oprindeligt engelsk og fransk, fortæller Jonas Adelin Jørgensen.

"Men i moderne tid er der kommet indvandrere fra mange forskellige kulturer. Måske er verset en påmindelse om den enhed, der er i kirken, selvom kirkens forskellige dele, menneskerne, er forskellige og fra forskellige kulturer."

Danmark

Vi kender ikke det mest populære bibelvers i Danmark, men Bibelselskabet kan godt give nogle hints. Bibelen i den autoriserede oversættelse ligger i sin helhed på Bibelselskabets hjemmeside, hvor der årligt er cirka 2,5 millioner visninger.

Top 10 over de populæreste søgeord er:
 
1. Bjergprædikenen
2. Jesus
3. De 10 bud
4. Kærlighed
5. 1. Mosebog
6. Syndefaldet
7. Den fortabte søn
8. Jobs Bog
9. Moses
10. Den barmhjertige samaritaner
 
Man kan undre sig lidt over, at Jesus er på andenpladsen, siger Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet:

”Men der er mange grunde til at læse bjergprædikenen. Det er her, man finder fadervor og den gyldne regel om at gøre mod andre, hvad man ønsker, de skal gøre mod én. Det er også her, Jesus gør kristendommen til noget andet og mere radikalt end jødedommen og for eksempel siger, at hvis bare man kigger lystent på en gift kvinde, har man allerede begået ægteskabsbrud med hende i tankerne,” siger hun. 

Juleevangeliet er ikke med i danskernes top 10. Men kigger man udelukkende på søgningerne her i adventstiden, kravler fortællingen om Jesu fødsel dog op på top 3, fortæller Birgitte Stoklund Larsen.

Amerikanske kristne holder af Romerbrevets opfordring til ikke at tilpasse sig denne verden. - Foto: P. Deliss/Godong