Prøv avisen

Herrens Veje II fører mod opstandelsen

Netop døden, og hvordan man finder liv og mening efter at have mistet, bliver store temaer i anden og sidste sæson af serien. Her ses Lars Mikkelsen, skuespilleren, der spiller provsten Johannes Krogh, i serien. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Herrens Vejes" hovedforfatter, Adam Price, forklarer, at man i den kommende sæson vil kunne forvente mere om temaer såsom kirkelukninger og sammenstød eller dialog mellem kristendom og islam

Det går fra mørket mod det lysere, når anden sæson af DR’s dramaserie ”Herrens Veje” har premiere til oktober. Serien, der handler om præstefamilien Krogh med den patriarkalske familiefar og provst Johannes Krogh i centrum, sluttede første sæson med, at sønnen og præsten August blev kørt ihjel.

Og netop døden, og hvordan man finder liv og mening efter at have mistet, bliver store temaer i anden og sidste sæson af serien, sagde seriens hovedforfatter, Adam Price, da DR i går introducerede den nye sæson for pressen.

”Livets afslutning og dødens mystik fylder meget på Jorden og i religionerne. Om den døde genopstår i det evige liv, er et spørgsmål om tro. Men at vi levende skal genopstå som nye mennesker, efter vi har mistet, er et af livets store krav til os,” siger han.

”Vi sluttede sidste sæson med døden. Nu rejser vi videre mod opstandelsen.”

Det er første gang, at DR har satset så stort på en dramafortælling om tro, kirke og religion. I de første 10 afsnit har ”Herrens Veje” behandlet temaer som ideologiske stridspunkter ved en bispevalgkamp og præsters tavshedspligt.

Adam Price forklarer, at man i den kommende sæson desuden vil kunne forvente mere om temaer såsom kirkelukninger og sammenstød eller dialog mellem kristendom og islam.

Serien har ifølge hovedforfatteren ført til et væld af reaktioner fra det religiøse Danmark. De fleste har været positive, men flere har også rejst kritik af serien. For eksempel er det blevet fremhævet, blandt andet her i avisen, at den skildrer religiøse mennesker som grænsende til det vanvittige. Det har dog aldrig været tilsigtet, understreger Adam Price.

”Vores opgave har været at skabe en dramatisk fortælling. Og der er helt klart nogle maniodepressive træk ved Lars Mikkelsens (skuespilleren, der spiller provsten Johannes Krogh) karakter. Men det er ikke noget, man skal generalisere og sige, at det dermed er typisk for hele den danske præstestand. Så jeg har bestemt hørt kritikken undervejs, men den har været svær at imødekomme, da det ville gå imod hele karakterfortællingen,” siger han.

På samme måde har ”Herrens Veje” været kritiseret for at skildre en præstefamilie, der er ramt af så mange og så voldsomme problemer, at den almindelige danske sognepræst har haft svært ved at genkende sig selv. Men det er et vilkår for den dramatiske fortælling, siger Adam Price.

”Nogle har efterspurgt den gode, fornuftige, almindelige sognepræst, som har et gudsforhold, der er nogenlunde genkendeligt for den gennemsnitlige præst i Danmark. Men det er ikke en middle of the road-fortælling, vi har valgt. Det er med fuldt overlæg, at vi kommer ud i ekstremerne,” siger han.

Første afsnit i den nye sæson af ”Herrens Veje” sendes på DR 1 søndag den 14. oktober. Der er 10 afsnit i anden og sidste sæson af serien.