Prøv avisen

Hinduer, sikher og muslimer bakker op om kristen jul

Den kristne julestjerne pynter toppen af juletræet på Trafalgar Square i det centrale London. Træet på denne plads er siden 1947 blevet doneret af den norske stat som tak for briternes hjælp under Anden Verdenskrig. Nu kommer så også en bred vifte af religiøse organisationer briterne til undsætning med et forsvar for landets traditionelle julefejringer. – Foto: .

Britiske forsøg på at nedtone kristne juletraditioner har i denne uge fået et markant modspil i form at et multireligiøst forsvar for den klassiske kristne jul

Hinduer, sikher og muslimer er i denne uge gået sammen med Storbritanniens ligestillingskontrollant om at opfordre briterne til at nyde julen som en kristen fest uden frygt for at fornærme ikke-kristne.

Det er på tide at holde op med at være tåbelig, hvad julen angår. Det er helt i orden af fejre den og helt fint, at Kristus er i hovedrollen, udtalte Trevor Phillips, formand for landets Ligestillings- og Menneskerettighedskommision.

Lad os dog holde op med at være så fjollede, sagde han med reference til en tendens til at nedtone den traditionelle fejring af Kristi fødsel af frygt for at fornærme mindretallene i det multikulturelle Storbritannien.

Selvmordsbombninger udført af britiske islamister i London i juli 2005 med 52 dødsfald til følge har udløst megen selvransagelse vedrørende religion og integration i landet, og debatten har genlydt i store dele af Europa.

Den trussel, som radikal islam udgør, blev understreget af angrebene i London og udløste refleksion angående Storbritanniens holdning til etniske mindretal og debat om, hvorvidt en mere grundlæggende integration er vigtigere end at fremme multikulturalisme.

Phillips gav udtryk for bekymring for, at der kunne være en bagvedliggende dagsorden, når skoler opgiver at have krybbespil, og lokalråd fejrer vintersolhverv i stedet for jul, sådan som der har været meldinger om i flere britiske medier. Han slog sig derfor sammen med lederne af de religiøse mindretal for at sende en kontant besked til de politisk korrekte: Pil ikke ved julen.

Hinduer fejrer også jul. Det er en herlig festdag for alle, som bor i Storbritannien, sagde Anil Bhanot, som er generalsekretær for UK Hindu Council, landets sammenslutning af hinduer, mens sikhernes talsmand, Indarjit Singh, sagde:

Hvert år bliver jeg spurgt, om jeg har noget imod fejringen af julen. Det er et absurd spørgsmål. Hvert år sender jeg og min familie julekort til vores kristne venner og også til andre.

Deres holdning vandt genlyd hos de muslimske ledere i landet, som sidste uge desuden var klare i mælet i deres kritik af Sudans fængsling af en britisk skolelærerinde, der havde tilladt sine elever at navngive klassens bamse Muhammed.Shayk Ibrahim Mogra fra Muslim Council of Britain, Storbritanniens muslimske råd, sagde:

Det er absurd at hævde, at fejring af julen og juledekorationer skulle være en fornærmelse mod muslimer. Hvorfor skulle vi ikke kunne have krybbespil i Storbritannien?

Mere end 70 procent af den britiske befolkning på cirka 41 millioner angav at være kristne i en folketælling i 2001. Muslimer var den næststørste religiøse gruppe dengang med 1,6 millioner. Der var i 2001 over en halv millioner hinduer og ca. 335.000 sikher. /reuters/

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Oversat af Sara Høyrup