Historien om evangelisternes deroute

For få år siden havde Evangelist ejendomme for millioner og drømme om at komme på finansloven. Men efter en dom for kvaksalveri og en periode med medlemsflugt, tvangsauktioner og intern splid er der ikke meget tilbage

Argentinske pastor Luis Ibarra står for forbøn på Evangelists sommerfestival i den nordsjællandske by Gørløse i 2009. –
Argentinske pastor Luis Ibarra står for forbøn på Evangelists sommerfestival i den nordsjællandske by Gørløse i 2009. –. Foto: Jens Nørgaard Larsen/.

"Når vi har 10 centre, begynder det offentlige at sende folk til os. Når vi har 20, kommer vi på finansloven, og når vi har 50 centre, bestemmer vi sociallovgivningen i det her land!"

Ambitionerne var store, da prædikant Christian Hedegaard i 2004 fortalte Kristeligt Dagblad om planerne for Evangelist. Den allerede dengang kontroversielle missionsbevægelse skulle i løbet af 25 år have 50 centre i Danmark og medlemmer placeret i Folketinget og advokatstanden, som skulle præge lovgivningen.

I dag er Evangelist imidlertid en skygge af sig selv. Flere kilder fortæller i dag i Kristeligt Dagblad, at medlemstallet kan tælles på få hænder. Christian Hedegaard har forladt Danmark og er i efteråret udeblevet fra fogedretten i to sager om tvangsauktion.

Historien om Evangelist begynder i 2000. Efter en periode med depression og selvmordstanker undergår Christian Hedegaard en række dæmonuddrivelser hos forskellige prædikanter, og han beslutter sammen med hustruen, Karen Hedegaard, at stifte missionsbevægelsen Evangelist efter inspiration fra en afrikansk prædikant. Parret slår sig ned i en trelænget gård i den lille by Gørløse i Nordsjælland.

I 2004 er flere medlemmer kommet til, og Evangelist opretter den såkaldte Powerskole, en bibelskole i Gørløse, der tilbyder selvudviklingskurser med udgangspunkt i Bibelen, som bevægelsen betegner som Powerbogen.

"Det, som Evangelist kunne, var at være meget handlingsorienteret. Og så var de et nyt bud på en meget konsekvent måde at være fundamentalistiske kristne på. Evangelist har udøvet kristendom på en måde, der er meget atypisk for Danmark, med håndspålæggelse, tungetale, bønnemøder i op til otte timer i træk og dæmonuddrivelse," siger Rikke Gottfredsen, videnskabelig assistent ved Aarhus Universitet.

Hun har gennem deltagerobservation fulgt Evangelist tæt i flere år.

Evangelist holder i midten af 2000erne store festivaler, hvor der kommer mindst 1000 mennesker. Ifølge Aarhus Universitets undersøgelse Religion i Danmark 2010 havde bevægelsen for fire år siden omkring 200 faste medlemmer og cirka 1000 partnere, der er mere løst tilknyttede støtter.

Mange af tilhængerne kommer fra andre menighedssamfund som Apostolsk Kirke og Pinsebevægelsen. Blandt medlemmerne er også tidligere misbrugere og psykisk syge, som er blevet behandlet i bevægelsen. Evangelist beretter på sin hjemmeside om helbredelser for depression, alkoholmisbrug, brud på rygsøjlen, blindhed, spøgelser, lupus og meget andet.

"Evangelist tilbyder oplevelser, sansning, krop, mirakler, Helligånd i lange baner, genoplivning af døde, tungetale og den slags. Det har helt sikkert tiltalt mange mennesker. Kristen teologi er ofte fortænkt og spekulativ, men hos Evangelist får man religion nærmest pumpet direkte ind i kroppen. En anden forklaring er, at gruppen på godt og ondt har tilbudt et stærkt socialt fællesskab. Det er også noget, der tæller," siger Mikael Rothstein, religionshistoriker ved Syddansk Universitet.

Bevægelsen opkøber gennem 2000erne ejendomme i Gørløse. Kristeligt Dagblad kan i 2006 berette, at Christian Hedegaard ejer ejendomme for mindst 15 millioner kroner i byen.

"De ville gerne gøre Gørløse til deres højborg og dermed groft sagt eje hele byen. Det var en gruppe borgere, der holdt sig meget for sig selv og ikke involverede sig særligt i lokalsamfundet. Det gav nogle udfordringer, for eksempel i forhold til skolegang, hvor nogle af børnene gik rundt og talte i tunger. Det vakte bekymring i byen," siger Ole Roed Jakobsen, tidligere borgmester for Venstre i Skævinge Kommune, hvor Gørløse ligger.

Tidligere medlemmer af Evangelist begynder samtidig at berette om et skarpt hierarki med udtalt topstyring, psykisk terror og manipulation.

Evangelist figurerer i 2009 i TV 2-programmet Operation X, som beskriver, hvordan Evangelist fjerner lægeordineret medicin fra psykisk syge patienter og i stedet forsøger at helbrede dem ved bøn og faste.

Evangelist er i oktober 2010 ramt af intern splid. En samlet ledelse træder ud af bevægelsen oven på en række konkurser og tvangsauktioner. Det samme gør omkring 60 medlemmer, og Evangelist overlever kun på grund af reglerne om, at det kræver to tredjedele af de stemmeberettigede medlemmer at lukke en forening. Christian Hedegaard fortsætter som leder af Evangelist.

Christian Hedegaard bliver i 2011 kendt skyldig i medvirken til kvaksalveri for sin andel i, at en maniodepressiv kvinde og en skizofren kvinde er blevet forbudt at tage deres lægeordinerede medicin, hvorved kvinderne er blevet udsat for livsfare. Tre andre anklagede fra Evangelist bliver på grund af manglende beviser ikke dømt.

Evangelist må samme år droppe et erstatningskrav mod Børns Vilkår på én million kroner, som Evangelist har krævet, fordi organisationen har politianmeldt Evangelist for fysiske og psykiske overgreb mod et 11-årigt barn, der ifølge Børns Vilkår er blevet udsat for djævleuddrivelse ved et møde i Midtjylland. Politiet dropper hurtigt sagen, men den afføder ifølge Evangelists advokat en medlemsflugt fra bevægelsen. Evangelist kræver også én million kroner i erstatning fra politiet, fordi politiet har efterforsket anmeldelsen. Evangelist taber sagen.

Østre Landsret stadfæster i 2012 Christian Hedegaards dom for kvaksalveri og idømmer ham en bøde på 40.000 kroner.

Christian Hedegaard og hustruen, Karen Hedegaard, har siden september i år været involveret i to tvangsauktioner i Aarhus og Hillerød. Fogedretten i begge byer oplyser imidlertid, at det ikke har været muligt at finde parret. Christian og Karen Hedegaard har ikke længere en officiel adresse i Danmark, og ifølge Evangelists hjemmeside befinder parret sig i dag i Florida i USA.

Evangelist har over for Kristeligt Dagblad ikke ønsket at oplyse det aktuelle medlemstal. Men bevægelsens tidligere revisor samt to tidligere medlemmer fortæller, at medlemstallet er på mellem 10 og 15, og at bevægelsen nu holder sine møder i bestyrelsesformand René Sørensens stue.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Evangelist, fra bevægelsens menighed Powerhouse, fra René Sørensen og fra Christian Hedegaard, men ingen har besvaret Kristeligt Dagblads henvendelser.