Historisk aftale underskrevet

AFGHANISTAN: Positive reaktioner fra verdenssam-fundet efter aftale om overgangsstyre

skriver fra Berlin

Rivaliserende afghanske grupper underskrev i går en historisk aftale om et overgangsstyre i Afghanistan, hvormed der er skabt grundlag for en genopbygning af landet efter mere end to årtiers krig og ødelæggelse.

Aftalen, der kom i stand efter ni dages intense forhandlinger på et isoleret luksushotel uden for Bonn, blev budt velkommen af verdens ledere som epokegørende.

- Vi er meget tilfredse med den indsats, som de afghanske ledere har ydet, sagde den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, som samtidig roste den tyske regering for afviklingen af Afghanistan-konferencen.

- Afghanistan bevæger sig fremad. Det er en god dag for landet. En historisk dag, sagde amerikanske talsmænd i Bonn, hvor løfter om milliarder af dollar til genopbygningshjælp har været med til at sikre forhandlingsvilje i de fire af-ghanske delegationer.

Den britiske prermierminister, Tony Blair, sagde, at der i Bonn var blevet gjort et »virkeligt bemærkelsesværdigt fremskridt«, der vil give afghanerne chancen for en ny begyndelse. Samtidig blev det fra britisk side understreget, at aftalen var en vigtig sejr for den internationale anti-terroralliance.

Den tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, som overværede underskrivelses-ceremonien, sagde, at aftalen var et opmuntrende tegn for hele verden.

Regering indsættes den 22. december

Overgangsregeringen i Kabul vil bestå af 30 personer og vil blive ledet af pashtun-lederen Hamid Karzai. Den vil formelt blive indsat i Afghanistan den 22. december. Den Nordlige Alliance får kontrol over tre nøgle-ministerier - Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet og Indenrigsministeriet.

Afghanistans naboland Pakistan, der tidligere støttede det styrtede Talebanregime, bød også Bonn-aftalen velkommen, ligesom der var positive reaktioner i Rusland og Indien.

FN's særlige Afghanistan-udsending, Lakhdar Brahimi, underskrev aftalen sammen med lederne af de fire afghanske delegationer. Ud over Den Nordlige Alliance, som havde den stærkeste forhandlingsposition i Bonn, var en gruppe omkring den tidligere afghanske konge, Mohammed Zahir Shah, repræsenteret i Bonn.

Kongen, der blev afsat i 1973, har stor betydning for pashtunerne i den sydlige del af Afghanistan og får en vigtig symbolsk funktion i overgangsstyret. De to andre grupper ved forhandlingerne var medlemmer af den såkaldte Cypern-proces - deriblandt intellektuelle i eksil og forskellige tidligere militære kommandanter - samt en delegation, der er loyal over for Pir Syed Ahmad Ga.

Ingen Talebanrepræsentanter deltog i konferencen.

Udnævnelsen af den 44-årige Karzai som regeringsleder skal sikre den rigtige etniske balance i overgangsstyret, som skal lede landet i seks måneder. Den 87-årige eks-konge, der vender hjem fra et langvarigt eksil i Rom, skal om seks måneder lede åbningen af en særlig forsamling - Loya Jirga - der traditionelt består af ældre og erfarne ledere.

Forsamlingen skal udnævne en ny overgangsregering, som skal sidde i 18 måneder. Derefter skal en anden Loya Jirga samles for at udarbejde en ny forfatning, hvorefter valg vil blive udskrevet.

De strenge puritanske muslimske love, som Taleban indførte, vil blive ophævet, og meget af den tidligere afghanske forfatning fra 1964 vil blive genindført. Samtidig har FN understreget, at det er vigtigt, at kvinder fremover kommer til at spille en markant rolle i politik og i det afghanske samfund. Mindst to kvinder får plads i overgangsstyret.

Det var i går endnu uklart, om Den Nordlige Alliances formelle leder, Burhanuddin Rabbani, vil få en vigtig rolle i den provisoriske regering. Efter forsøg på at forhale og blokere for et gennembrud ved forhandlingerne i Bonn synes Rabbanis rolle svækket.

FN-styrke til Kabul

Den Nordlige Alliances forhandlingsleder, Yunus Qanooni, fastslog, at aftalen var et »vigtigt første skridt«.

- I dag afslutter vi den militære proces, og vi har påbegyndt den politiske proces, sagde han og lovede, at det nye styre vil bringe den afghanske befolknings lidelser til ophør.

Det 11 sider lange dokument skulle ifølge planen have været underskrevet efter »tre til fem døgn«, men uenighed om personlister førte til nye maratonmøder i denne uge.

Aftalen blev underskrevet to måneder efter, USA indledte luftbombardementerne af Talebanregimet på grund af dets støtte til Osama bin Ladens al-Qaeda-netværk, som menes at have stået bag terroranslagene i New York og Washington den 11. september.

Aftalen indebærer, at en international fredsbevarende FN-styrke skal indsættes i en del af Afghanistan - i området omkring hovedstaden Kabul og muligvis ved andre større byer. Det er op til overgangsstyret at fastlægge størrelsen og sammensætningen af styrken.

Den Nordlige Alliances forsvarsminister, general Mohammad Qasim Fahim, understregede i går, at der kun kan blive tale om en mindre FN-styrke.

- Hvis FN ser grund til at indsætte en styrke for at beskytte de nye regerings-institutioner, vil vi ikke gøre indsigelse. Men der er ikke grund til en styrke med et større antal soldater, sagde han og tilføjede, at han havde afvist et tilbud fra London om udstationering af britiske styrker ved Kabul.

- Vi ønsker kun en styrke, der har FN's mandat, pointerede forsvarsministeren, som øjensynligt ønsker at opretholde Den Nordlige Alliances netværk af erfarne kampenheder. /ritzau/

Side 5 og leder på bagsiden