Historisk fælles appel fra biskopperne: Hjælp Østafrika nu!

For første gang nogensinde står landets 10 biskopper nu samlet bag en direkte opfordring til den danske befolkning. Sultofrene i Etiopien, Somalia og Kenya skal have hjælp, lyder det i et åbent brev

Tørke i Kenya, Afrikas Horn. For første gang nogensinde går landets 10 biskopper samt biskopperne for Grønland og Færøerne nu sammen om en direkte opfordring til den danske befolkning om at hjælpe de nødlidende.
Tørke i Kenya, Afrikas Horn. For første gang nogensinde går landets 10 biskopper samt biskopperne for Grønland og Færøerne nu sammen om en direkte opfordring til den danske befolkning om at hjælpe de nødlidende. Foto: Jakob Dall Denmark.

Tørke- og sultkatastrofen på Afrikas Horn får nu landets 10 danske biskopper samt biskopperne fra Grønland og Færøerne til at kalde på hjælp fra den danske befolkning. For første gang nogensinde appellerer biskopperne samlet i et åbent brev til danskerne, hvor de direkte opfordrer til handling.

Ekstraordinære situationer kræver ekstraordinær handling. Derfor går vi nu fælles ud til den danske befolkning og folkekirkens menigheder med en stærk opfordring til at støtte det igangværende arbejde med at begrænse katastrofens omfang og konsekvenser, skriver biskopperne i brevet.

LÆS OGSÅ: Afrika sulter, men vi gider ikke hjælpe

Brevet indeholder en bred appel, hvor biskopperne fremlægger en stribe måder at støtte på: Personlige bidrag til nødhjælpsorganisationer, indsamlinger i landets kirker eller igangsætning af private støttearrangementer.

Omfanget af denne katastrofe er i en kategori for sig, og desværre er der en tilbøjelighed til, at langsomt udviklende katastrofer som denne mister offentlighedens opmærksomhed. Branchefolk og vores kirkelige netværk i landene fortæller, at de aldrig har oplevet noget lignende, siger Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde og hovedunderskriver af brevet, om begrundelsen for at engagere sig i Østafrika.

INDSAMLING: Sådan giver du et bidrag

Biskopperne sender ingen folkekirkelige kroner til Østafrika af den grund, at de ikke råder over retten til at fordele kirkens penge. I stedet holder de sig til en kraftig appel.

Vi henvender os til jer og opfordrer til medmenneskelig handling nu!, lyder det i brevet.

LÆS OGSÅ: Her rammer hungersnøden hårdest

Landets biskopper har før markeret en samlet holdning til fælles anliggender, eksempelvis om mobning af kvindelige præster, men de har aldrig før appelleret direkte til danskerne.

At biskopperne hver især går ud og lægger navn til en indsamling er ganske almindeligt, men det er nyt, at de gør det i samlet flok. Det er et meget positivt træk over for en sag, som ethvert menneske kan have sympati for, siger kirkehistoriker Kurt E. Larsen fra Menighedsfakultetet i Aarhus.

Tilsvarende positive toner lyder fra teologilektor Hans Raun Iversen ved Københavns Universitet.

Biskopperne falder nu ind i en trend, hvor også mange medier engagerer sig, og det er bestemt nyt, at biskopperne gør det enstemmigt. De markerer et teologisk medmenneskeligt synspunkt, hvor mennesket er menneske, lige gyldigt hvor det kommer fra, og det vil være ren pjat at kritisere det, siger Hans Raun Iversen.

FOKUS: Afrika sulter