Prøv avisen

Hjemløse bliver sprinklet væk fra katedral

En katolsk katedral i San Francisco har mødt massiv kritik efter at have sprinklet hjemløse væk fra katedralens indgange. Foto: Wikimedia Commons

Katedral i San Francisco sprinklede systematisk vand for at fjerne hjemløse fra døre og trapper

En katolsk katedral i San Francisco, The Cathedral of Saint Mary of the Assumption, brugte frem til i går et vandsprinkingssystem til at fjerne hjemløse, der havde søgt ly foran katedralens døre. Det skriver den britiske avis The Telegraph.

Det er en endnu en sag i debatten om, hvorvidt offentlige myndigheder og privatejede foretagender aktivt må forhindre hjemløse i at sove foran deres bygninger. 

Sprinklersystemet var sat til at sprinkle vand i femoghalvfjerds sekunder én gang i timen foran alle katedralens dørindgange. Systemet blev sat i gang allerede før solnedgang.

San Francisco har en af de højeste hjemløshedstal i USA, hvor over 7.000 mennesker sover udenfor hver nat.

Katedralen besluttede af demontere sit sprinklingssystem efter et stigende pres fra mange kritiske røster. Mange kritikerne kaldte kirkens handlinger for ukristne og uanstændige. Modstanden fik voldsom medvind, efter nyheden spredte sig på det sociale medie Twitter. Her bad mange indtrængende den katolske kirkes overhoved, pave Frans, om at gribe ind i sagen.

Katedralens generalvikar, William Justice, var hurtigt ude for at undskylde for kirkens metoder. Det skriver den amerikanske avis The Huffington Post.

"Vi er kede af, at vores intentioner er blevet misforstået, og vi indrømmer at metoden var en dårlig idé. Den virkede modsat vores hensigt," undskyldte han.

Ifølge San Franciscos ærkebiskop, Salvatore Joseph Cordileone, så var meningen med sprinklersystemet at henvise de hjemløse til "sikrere steder" inden for kirkens grund.

"Det viser bare, hvor dehumaniserende vi er over for de hjemløse," sagde Paul Boden, direktør for Western Regional Advocacy Project, som er en organisation for hjemløses rettigheder.

"Hvis du begynder at spule en person, så flytter de sig højst sandsynligt," påpeger han.

En lignende sag har også udspillet sig i London, hvor en britisk supermarkedskæde, Tesco, fik installeret metalpigge foran én af deres butiksvinduer. Dette gjorde man også for at forhindre hjemløse i at bruge bygningens facade som ly og varmepude. Piggene blev kaldt "hjemløsepigge". Tesco mødte også massiv kritik fra den lokale befolkning, og flere af piggene blev hurtigt pillet ned igen. 

Fænomenet er også kendt fra Kina, Japan og Paris.