Hjemmeside: Vi har hjulpet 5.000 danskere ud af folkekirken

IT-ekspert tilbyder danskere en nem og hurtig udmeldelse af folkekirken. Problematisk, siger kirkeminister Manu Sareen

Pr. 1. januar 2012 var 79,8 procent af danskerne medlem af folkekirken. Det tal er stødt dalende
Pr. 1. januar 2012 var 79,8 procent af danskerne medlem af folkekirken. Det tal er stødt dalende. Foto: John Kristensen.

Mens skat, SU og flytning kan meldes på internettet, skal man forcere en bureaukratisk mur for at melde sig ud af folkekirken. Det mener en IT-ekspert, der tog konsekvensen og oprettede en online-tjeneste, der tager sig af udmeldingen.

Hvis man er blevet træt af at betale skat til kirken og derfor ønsker at melde sig ud af det nationale kirkelige fællesskab, så slipper man ikke for at gå den gammeldags vej og tage kontakt til sognepræsten eller kirkekontoret. Det kan man gøre enten per brev eller e-mail.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal staten betale for folkekirken?

Det fik i 2008 IT-eksperten Mads Dørup til at starte internetsiden ingenkirkeskat.dk, der siden da angiveligt har hjulpet omkring 5.000 danskere med at slippe for kirkeskatten. Han er ikke kristen, og besluttede sig for at melde sig ud, da det gik op for ham, at han stadig kan deltage i bryllupper og andre kirkelige begivenheder, selvom han ikke er medlem.

Det startede med, at jeg selv ville melde mig ud af folkekirken. Derfor søgte jeg rundt på internettet efter oplysninger om, hvordan man gør og hvilke konsekvenser det kan have. Det var meget besværligt at finde den rigtige information. Derfor oprettede jeg hjemmesiden, for at hjælpe andre, der også gerne ville melde sig ud, siger Mads Dørup.

Kirkeministeren mener ikke, at hjemmesidens succes skal tilskrives en gammeldags udmeldingsprocedure, men udsigten til økonomiske besparelser:

Hjemmesiden hedder ingenkirkeskat.dk, og navnet i sig selv tyder på, at det handler om at spare penge. Jeg synes ikke, at det er besværligt at melde sig ud af folkekirken i dag, men hjemmesiden giver en mulighed for mennesker der har travlt, siger Manu Sareen.

Han anerkender, at der kan være behov for at Kirkeministeriet gør informationen lettere tilgængelig:

Der er et behov for, at oplyse danskerne om, hvad de kan få for deres penge i folkekirken. Derfor er det værd at overveje, om der skal kigges på om informationen skal gøres bedre, siger Manu Sareen

Hvis man benytter hjemmesidens tilbud og betaler 130 kroner, skal blot udfylde en blanket med navn, adresse og CPR-nummer, derefter modtager man i løbet af en par uger en pakke, der indeholder alt, hvad man har brug for. Det eneste man skal gøre er, at underskrive udmeldelsesblanketten og putte den i postkassen.

Hvis man vægter pengepungen højere end kirkestøtten, og derfor skrotter det frivillige skattebidrag til folkekirken, er der ifølge ingenkirkeskat.dk en del at spare:

Vi har en beregning på, hvor meget en gennemsnitsdansker kan spare. Den siger, at man i løbet af et helt liv kan spare 155.000 kroner, hvis man melder sig ud som 35-årig, siger Mads Dørup.

Mens det pr. 1. januar 2012, ifølge Kirkeministeriet, stadig er 79,8 procent af danskerne, der er medlem af folkekirken er det tal stødt dalende. Siden 1992 er andelen af befolkningen, der betaler kirkeskat således faldet med 10 procent. En del af dem er kommet igennem ingenkirkeskat.dk:

Siden 2008 har cirka 5000 mennesker brugt vores tilbud. Alternativet er, at man selv gør det, men folk gider ikke at bruge tid på det, når det kun koster 130 kroner med vores tilbud, og man kan spare meget tid, siger Mads Dørup.

Selvom debatten om homoseksuelle vielser deler vandene i folkekirken, er det hverken kirkepolitik, eller antireligiøsitet, der får folk til at melde sig ud:

Vi taler meget med brugerne om, hvorfor de melder sig ud, og det er overvejende af økonomiske årsager. Folk føler ikke, at kirken betyder særligt meget for dem, og derfor tipper balancen. Det er en oplagt måde at spare penge, hvis man ikke føler sig stærkt tilknyttet til folkekirken, siger Mads Dørup.

Jeg har ikke noget imod folkekirken. Det, jeg har noget imod er unødvendigt bureaukrati. Jeg bryder mig ikke om den besværlige udmeldingsproces. Derfor synes jeg, at folkekirkens medlemmer bør have en bedre mulighed for at melde sig ud. Det kunne for eksempel være igennem SKATs hjemmeside, fortæller Mads Dørup.

Den model møder ikke opbakning fra Kirkeministeren:

I modsætning til skat og SU, så er der nogle religiøse, etiske og åndelige overvejelser i forbindelse med at melde sig ud af folkekirken. Når man bruger NemID, kan man hurtigt tage en beslutning, som man kan kommer til at fortryde. Derfor er det godt, at der er et tidsparameter, så man når at tænke sig om, inden man trykker send. Det er godt, at der er tid til at falde ned igen og overveje om man er helt sikker. I forbindelse med min egen udmelding er jeg glad for, at der gik et stykke tid. Det gav mig mulighed for, at jeg kunne tale med nogen om det, siger Manu Sareen.

LÆS TEMA: Kirkeskat

Sri Lanka går til valg i spændt stemning
Sri Lanka går til valg i spændt stemning Foto: colourbox.com