Prøv avisen

Hollandsk kirke holder gudstjeneste uafbrudt for at beskytte flygtninge

I Bethelkirken i Haag har gudstjenesten været i gang dag og nat i over en måned. Formålet er at beskytte en armensk familie fra udvisning og at sætte fokus på amnesti for børn

Bethelkirken i den hollandske regeringsby, Haag, holder lige nu gudstjeneste uafbrudt for at beskytte en armensk flygtningefamilie. Under hollandsk lov må politiet ikke forstyrre steder for tilbedelse under religiøse handlinger, så derfor har den protestantiske kirke siden den 26. oktober holdt gudstjenesten gående nat og dag med hjælp fra adskillige frivillige præster. Det skriver nyhedssitet Euronews.

Kirken har derfor i over en måned huset ægteparret Sasun og Anousche Tamrazyan, som flygtede med deres tre børn fra hjemlandet Armenien til Holland for ni år siden, efter familien havde modtaget dødstrusler på baggrund af faderen, Sasun Tamrazyans, politiske aktivisme.

I Holland søgte familien om asyl, men da de fik afslag, ansøgte de den amnestiordning, der i den hollandske immigrationsservice hedder ”børns benådning”. Under denne lovgivning kan flygtningefamilier, som har børn, og som har boet i Holland i mere end fem år, få opholdstilladelse.

Familien Tamrazyan fik afslag på ansøgningen, og med udsigt til udvisning søgte de hjælp i kirkerne i nærområderne, inden Bethelkirken tilbød dem kirkeasyl.

”Fra nu af er Hayarpi Tamrazyan (familiens 21-årige datter, red.) og hendes familie velkomne i Bethel, kvarteret og kirkehuset opkaldt efter den bibelske historie om flygtningen Jakob. Fra nu af går bønnen døgnet rundt, dag og nat,” skrev præst ved Bethelkirken Axel Wicke på det sociale medie Twitter, da kirken tog imod familien.

På kirkens hjemmeside slås det fast, at kirken respekterer retskendelser, men at den ifølge Theo Hettema, formand for Kirkerådet for den protestantiske kirke i Haag, her er konfronteret med et dilemma:

”Valget mellem at respektere regeringen og at beskytte et barns rettigheder.”

Formålet med kirkens handling er, oplyser Bethelkirken, at skabe ro og sikkerhed for familien, men håbet er også at skabe opmærksomhed om den amnestiordning, der er for børn, men som ifølge kirken ikke benyttes tilstrækkeligt. Tal fra den hollandske immigrationsservice viser, at der siden ordningens indførelse i 2013 er blevet behandlet 1360 ansøgninger under amnestiordningen, og af dem er 100 blevet godkendt.

Af samme grund er der iværksat en online-underskriftindsamling for en ”børnebenådning, der virker”, og som på nuværende tidspunkt har rundet mere end 245.000 underskrifter.

”Ingen kan bede os om at lukke øjnene for de lidelser, der objektivt fastlagt rammer disse børn. En asylprocedure tager lang tid, og de berørte børn er slet ikke skyldige. Vi er der for dem. Og vi er overbeviste om, at vores politikere i sidste ende ønsker en menneskelig løsning,” skriver Bethelkirken på sin hjemmeside.