Hollywood er vild med eksorcisme

Katolske djævleuddrivere hitter på det store lærred. Kirken selv anbefaler kirkegang som det bedste værn mod det onde

I 1973 skabte den amerikanske skrækfilm "Eksorcisten" filmhistorie med Max von Sydow i hovedrollen som katolsk præst og djævleuddriver. Foto: Scanpix.
I 1973 skabte den amerikanske skrækfilm "Eksorcisten" filmhistorie med Max von Sydow i hovedrollen som katolsk præst og djævleuddriver. Foto: Scanpix. Foto: Archives du 7eme Art.

Skønt moderne mennesker har svært ved at forholde sig til "det onde" som en moralsk kategori, kan Hollywood skrive under på, at Djævelen og alt hans væsen også fascinerer i vor tid.

I 1973 skabte den amerikanske skrækfilm "Eksorcisten" filmhistorie med Max von Sydow i hovedrollen som katolsk præst og djævleuddriver, og sidst i januar blev temaet taget op i filmen "The Rite", hvor briten Anthony Hopkins optræder som endnu en erfaren eksorcist. Begge film bygger angiveligt på sande historier – og virkelige djævleuddrivelser var også, hvad Discovery Channel annoncerede først på året, da man offentliggjorde planer om en tv-serie til foråret kaldet "The Exorcist Files" med interview med rigtige eksorcister og angiveligt i samarbejde med Vatikanet.

Det med Vatikanet viste sig siden at være en overdrivelse, ligesom "The Rite" fik overvejende halvdårlige anmeldelser. Men som udtryk for den fascination ved overnaturlige fænomener og kampen mellem det onde og det gode, der præger samtiden, er der næppe tvivl om, at begge produktioner rammer plet.

Ifølge evangelierne foretog Jesus selv eksorcisme, ligesom han gav disciplene lov til at uddrive dæmoner i sit navn. Den unge kristne kirke tog hurtigt denne praksis til sig, og Hollywoods begejstring for katolsk eksorcisme hænger formentlig sammen med de bestemte remedier, procedurer og ritualer, der bruges ved eksorcisme. Værdien af eksorcisme er omstridt blandt katolske teologer, og eksorcisme må kun udføres af en præst efter udtrykkelig autorisation fra den lokale biskop. Men det er den blotte eksistens af en formular med bønner, krucifiks og vievand, der ifølge internetportalen Religion News Service gør en katolsk djævleuddrivelse så uhyggelig for et filmpublikum. For ritualet fortæller, at det onde er en virkelig trussel.

Samtidig mener nogle teologer, at tidens fascination af dæmoniske kræfter i sig selv er et faresignal, der kræver et kirkeligt svar – for eksempel ved at rehabilitere djævleuddrivelser. Sidste år tog den amerikanske biskop Thomas Paprocki initiativ til en konference om eksorcisme i Baltimore med deltagelse af flere end 100 biskopper og præster. Målet var at reducere arbejdsbyrden for de fem-seks officielle eksorcister i den amerikanske katolske kirke.

"Når folk forlader de etablerede kirker, så begynder de at eksperimentere med deres åndelige udvikling, eller de holder helt op med at praktisere nogen religion. Og det åbner en dør for Djævelen til at komme ind og blande sig i deres liv," sagde biskoppen dengang i et interview.

Katolikker bliver allerede eksorceret, når de bliver døbt, fordi dåbsritualet rummer en bøn om beskyttelse for dåbskandidaten. Den "højtidelige" eksorcisme, der tager sig så godt ud i biografen, er langt mere sjælden, og de kirkelige retningslinjer kræver, at den besatte forud har undergået en fysisk og psykologisk undersøgelse af læger for at sikre, at den "besatte" ikke i virkeligheden er psykisk syg. Kirken understreger også, at det ikke er eksorcisten selv, der uddriver dæmoner, men at magten hertil kommer fra Kristus.

Selvom film som "Eksorcisten" og "The Rite" ofte kritiseres fra kirkelig side for deres sensationelle skildringer af eksorcisme, slipper kirken som regel selv godt fra sådanne film, fordi det er dens ritualer, der sikrer sejren over det onde. Hvis der er en ambivalens, er det typisk hos eksorcisten, og både i "Eksorcisten" og i "The Rite" optræder præster, der oprindeligt vakler i troen, men som siden bliver bestyrket ved at kæmpe mod det onde og se det overvundet.

For rigtige eksorcister er det bedste værn mod det onde dog stadig et aktivt trosliv og regelmæssig kirkegang. Monsignore John Esseff fra Scranton i Pennsylvania fortalte National Catholic Register, at han i sine 40 år som eksorcist kun har set to ægte djævlebesættelser.

"Et skriftemål er 100 eksorcismer værd. Djævelen ønsker at ødelægge sjælen, og sjælen læges gennem skriftemålet," understregede præsten forud for premieren på "The Rite."

kirke@k.dk