Prøv avisen

Homovielser, telepati og Sørine: Læs ugens bedste kirkehistorier

Sørine Gotfredsen fylder 50 år. I den anledning kan du læse et portræt af dansk teologis omdiskuterede provokatør, som ikke er sur - men som har noget på hjerte. Foto: Finn Frandsen

Kære læser. Vi har samlet ugens væsentligste historier fra troens verden. God læselyst!

Ugens bedste citat:

"Det er ikke præsters opgave at tale med døde dyr. Jeg har selv arbejdet i fiskeindustrien, og jeg vil i hvert fald have mig frabedt at tale med de torsk, jeg sendte til Spanien." - Henning Toft Bro, biskop i Aalborg Stift. 
 

Meget er der sagt i de sidste par uger om døde dyr og kommunikation med dem. Sagen om dyretelepati i en nordsjællandsk kirke ser ikke ud til at være på feriestandby, tværtimod. For debatten om, hvad folkekirken kan rumme af alternativ religiøsitet er blevet principiel. Luthersk Mission melder klart og tydeligt ud, at sagen om dyreclairvoyance i Gislinge Kirke er undergravende for folkekirkens troværdighed. Men hvordan kan modstanden være så markant, når andre kristne trosretninger uden problem kan dyrke en vis form for kommunikation med de døde? Svaret kan måske findes i reformationen og moderniteten..

Homofobi og bryllupslyst

Skal der indføres en smileyordning i stil med den, man kender fra restaurationsbranchen, for at markere de præster, som gerne vil vie homoseksuelle?
 
Det mener flere københavnske præster, og det har fået debatten om homovielser til at blusse op igen efter, at Mogens Jensen (S) efter svensk forbillede har foreslået, at man skal tvinge præster til at vie homoseksuelle.

Hunden ligger dog begravet et andet sted, for det er slet ikke folkekirken, der har et problem med homofobi, mener Mogens Jensens partifælle Lars Aslan Rasmussen. Vi burde i stedet fokusere på islam, hvor problematikken har en helt anden alvor.

Men hvad siger de homoseksuelle egentlig selv? De er faktisk ikke særligt interesserede i at tvinge præster til at vie imod deres vilje. Bum.

Nye oplysninger i sagen om pædofil præst

En provst fra Kalundborgområdet er rystet efter at det er kommet frem, at anklagerne om en præsts seksuelle misbrug af mindreårige drenge er langt mere omfattende, end først antaget. Inden man kan ansætte præster eller andre kirkelige medarbejdere skal der indhentes en børneattest, og det er kirkerne faktisk blevet mere tjekkede med at få gjort, viser en stikprøve.

Men det er bare ikke nok, lyder kritikken. Der skal mere til, og her kan kirken bl.a. lade sig inspirere af de regler for samvær mellem børn og voksne, som man bruge i idrætsforeningerne. 

Sørine er ikke sur

... Men hun ser det som sin pligt at tale imod tidsånden. Læs fødselsdagsportrættet af dansk teologis provokatør, den 50-årige Sørine Gotfredsen, der ikke føler sig specielt meget i pagt med nutiden.
 

Tre andre hurtige historier fra ugen

Kommende begivenheder

Øsløs, Jylland: Gruppen ”TYS” er opstået i mødet mellem tre unge, ambitiøse musikere, der alle brænder for at udforske den klassiske koncertform. Hør hvad de kan tirsdag den 11. juli kl. 19.30 i Øsløs Kirke.

Lyngby, Sjælland: I 2012 fik Lyngby Kirke ny altertavle udført af Christian Lemmerz. Ved dette klassiske foredrag fortæller sognepræst Jørgen Demant om tankerne bag den kunstneriske tilføjelse, og giver tilhørerne en indføring i Lemmerz kirkelige univers. Det foregår onsdag den 12. juli i Lyngby Kirke kl. 19.00.

Viby, Jylland: Der er sommerkultur-café i det jyske, når der synges diverse fællessange i Ravnsbjergkirken. Musiker Uffe Nielsen ledsager sangene på harmonika og spiller også lidt folkemusik fra Danmark og Irland. Det finder sted torsdag den 13. juli i Ravnsbjergkirken i Viby J kl. 14.30.

Gilleleje, Sjælland: Mærk historiens uhyggelige vingesus, når du ved en rundvisning på kirkeloftet i Gilleleje Kirke kan få indblik i de dramatiske døgn i oktober 1943, da tyskernes jødeforfølgelser var på deres højeste. Det foregår fredag den 14. juli i Gilleleje Kirke kl. 14.00. 

Find flere arrangementer i kirke- og kulturkalenderen Kirku