Engelske præster til kamp for anerkendelse af homoseksuelle ægteskaber

Den anglikanske kirkes synode afviste biskoppernes rapport, som var imod homoseksuelle ægteskaber. Dermed skal arbejdet starte forfra

 Justin Welby, ærkebiskop af Canterbury, har lovet, at biskopperne vil komme med en ny rapport. –
Justin Welby, ærkebiskop af Canterbury, har lovet, at biskopperne vil komme med en ny rapport. – . Foto: Alastair Grant/AP/Polfoto.

Biskopperne i Church of England led et overraskede nederlag, da præsterne i onsdags stemte nej til deres rapport om homoseksuelle i kirken på synoden. Det skete på den højeste forsamling i den anglikanske kirke.

Rapporten fra bispekollegiet, House of Bishops, understregede kirkens støtte til homoseksuelle, men gav ingen indrømmelser i form af kirkelig velsignelse eller anerkendelse af ægteskab mellem to af samme køn.

De manglende indrømmelser var kernen i den lange og intense debat på synoden, som kulminerede i en afstemning om, hvorvidt synoden ville tage rapporten til efterretning – og det krævede flertal i hvert af de tre kamre på synoden.

Og her afviste et lille flertal blandt præsterne, 100 mod 93, rapporten. Selvom både biskopperne og lægmedlemmerne stemte for, betyder modstanden blandt præsterne, at synoden ikke har accepteret rapporten.

Det kristne internetmagasin Christian Today kalder afgørelsen for chokerende og skriver, at afstemningen er et udtryk for en stor splittelse i kirken om, hvordan Church of England skal forholde sig til homoseksuelle.

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, udsendte efterfølgende en udtalelse, hvor han lovede, at biskopperne vil komme med en ny rapport.

”Vi har behov for en radikal ny kristen inkludering i kirken. Det skal funderes på evangelierne, fornuft, tradition og teologi. Det må være baseret på gode, sunde og blomstrende forhold og en ordentlig forståelse af, hvad det vil sige at være menneske og at være seksuel i det 21. århundrede,” fastslår Justin Welby.

Dr. Stephen Hunt fra University of the West of England i Bristol er forfatter til bogen ”Religion and LGBTQ Sexualities” om religion og seksualitet. Han mener, at debatten skal ses i lyset af, at holdningen til homoseksuelle er noget, som virkelig splitter det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab.

”Jeg tror ikke, at det vil være en stor krise for Justin Welby. Hans opgave er at holde sammen på det anglikanske kirkefællesskab. Det har han i det store hele været i stand til at gøre, selvom der ikke er mange kompromisser mellem de forskellige fløje i kirken,” forklarer Stephen Hunt.

Han drager paralleller til den årelange debat om kvindelige biskopper, som Church of England også har været igennem.

”Der er ingen tvivl om, at der vil ske ændringer, særligt blandt de præster på synoden, som er mere konservative. Men det vil tage tid og er ude i fremtiden. Men de liberale og progressive vil få deres vilje til sidst,” vurderer Stephen Hunt.