Homoseksuelle: Vielser er ikke nok

Det er glædeligt, men langt fra nok, at kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) nu indfører vielser af homoseksuelle i folkekirken. Hele lovgivningen skal ændres, lyder det fra fremtrædende homoseksuelle

Homoseksuelle par er juridisk anderledes stillet end heteroseksuelle par. Regeringen vil nu undersøge lovgivningen for at finde de præcise juridiske forskelle.
Homoseksuelle par er juridisk anderledes stillet end heteroseksuelle par. Regeringen vil nu undersøge lovgivningen for at finde de præcise juridiske forskelle. Foto: DAREK SZUSTER/PHOTOPQR/L'ALSACE.

Afventende glæde.

Sådan er reaktionen hos flere fremtrædende homoseksuelle, efter Manu Sareen (R) i dag stiller et lovforslag, der skal tillade homoseksuelle at blive viet i folkekirken.

"Ministeren siger selv, at det er et historisk øjeblik i dag, og det er det virkelig også. Men dagens melding fra ministeren er ikke nok. Der mangler stadig alt det juridiske," lyder det fra forfatter Bjarne Henrik Lundis, der selv er bøsse og har været fremtrædende i debatten om homoseksuelles ret til at blive gift i kirken.

LÆS OGSÅ: Homoseksuelle får lov at sige ja i kirken

Selvom homoseksuelle nu vil kunne blive viet i de danske folkekirker, har de stadig juridisk status som et registreret partnerskab og ikke som et ægteskab mellem en mand og kvinde.

Og det skal ændres, mener Bjarne Henrik Lundis:

"Vore forhold skal heddet det samme, og det skal være det samme juridisk. Vores kærlighedsliv er jo præcis det samme som heteroseksuelles," siger Bjarne Henrik Lundis.

Han skal i morgen mødes med Manu Sareen sammen med politiker og tv-vært Torben Lund og salgsdirektør i Star Tour Stig Elling for at diskutere den juridiske udvikling. Trekløveret, der skal mødes med ministeren, er alle kendte homoseksuelle, der har markeret sig i debatten om vielser af homoseksuelle.

Bjarne Henrik Lundis bliver bakket op af George Hinge, kirkepolitisk talsperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, forkortet LGBT:

"Vores mål er, at der skal være en ægteskabslov uanset køn og dermed afskaffe loven om registreret partnerskab. For så sikrer man at skulle lave alle mulige lappeløsninger. Det er man nød til, så længe der er to love," siger George Hinge.

Den juridiske forskel mellem homo- og heteropar ligger i dag primært i Børneloven. Den hviler på en forudsætning om, at der skal en mand og en kvinde til at skabe et barn.

Hvis et lesbisk par for eksempel ønsker sig et barn, og den ene kvinde bliver insemineret, vil den anden kvinde i forholdet ikke automatisk blive registreret som lovmæssig forælder til barnet. I stedet skal hun søge om at stedbarnsadoptere barnet.

I et forhold mellem en mand og kvinde vil manden automatisk blive registreret som forælder.

I regeringens udspil i dag lyder det, at regeringen nu vil se på mulighederne for at ændringer i ægteskabslovgivningen hen imod en ligestilling af hetero- og homoseksuelle par.

Det betyder, at Familiestyrelsen skal i gang med en større udredning for at finde alle de steder, hvor der i dag er juridiske forskelle mellem homoseksuelle og heteroseksuelle par.

Hvis der bliver ryddet op i lovgivningen, som regeringens oplæg lyder, har Danmark fået fuldstændig juridisk ligestilling, mener LGBT:

"Så er vi i mål. Så er der faktisk juridisk ligestilling i Danmark," siger George Hinge.