Prøv avisen

Hr. og fru Pilgrim

Andreas Blinkenberg og hustruen Elisabeth Lidell supplerer hinanden som nøglepersoner i den danske pilgrimsbevægelse. Andreas Blinkenberg vandt Realdania for sin idé om pilgrimsherberger langs Hærvejen, og det projekt har siden lagt beslag på det meste af hans fritid. – Foto: Lars Aarø/Fokus.

Ægteparret Elisabeth Lidell og Andreas Blinkenberg er begge dybt involveret i den nye danske pilgrimsbevægelse, og de supplerer hinanden. Hun foreslog en pilgrimsrute ad Hærvejen, og det affødte hans præmierede idé om pilgrimsherberger

Blinkenberg og Lidell. Hr. og fru Pilgrim. Danmarks første pilgrimspræst og ægtemagen, arkitekt Andreas Blinkenberg, er begge dybt involveret, og nøglepersoner, i den nye danske pilgrimsbevægelse, som i løbet af få år er vokset frem herhjemme.

Og de supplerer hinanden på smukkeste vis. Således foreslog Elisabeth Lidell for nogle år siden at etablere en nutidig pilgrimsrute ad Hærvejen, der jo var forbindelsesvej for middelalderens nordiske pilgrimme. Hvorefter Andreas Blinkenberg kom med sin idé om at indrette en række pilgrimsherberger langs den gamle hærvej.

Det er typisk for Andreas. Han tænker praktisk: skal vi have moderne pilgrimme til at vandre ad Hærvejen, så må der selvfølgelig også være nogle steder, hvor de kan overnatte og få tag over hovedet, forklarer Elisabeth Lidell.

Andreas Blinkenberg, der arbejder med regional udvikling i Region Syd, er manden bag de 10 nye pilgrimsherberger, som nu officielt åbnes. Hans idé blev i 2004 præmieret i Realdanias konkurrence om nye anvendelsesmuligheder for bevaringsværdige landbrugsbygninger. Som formand for Foreningen Herberger langs Hærvejen og projektleder har han siden brugt det meste af sin fritid på realiseringen af projektet, som nu står klar til at byde vandrere, cyklister og ryttere velkommen. I første omgang satses på 2000 gæster i løbet af en sommersæson.

Pilgrimsherbergerne er indrettet i nedlagte stalde og lader, og det med staldene tiltaler Elisabeth Lidell:

Kristus blev jo født i en stald, og mit håb som pilgrimspræst er nu, at Kristus må fødes i hjertet på de pilgrimme, som på deres tur ad Hærvejen kommer til at overnatte i de gamle stalde.

Foreningen Herberger langs Hærvejen har indgået en 10-årig lejekontrakt med ejerne af de nye herberger, som vil have åbent juni, juli og august.

Andreas Blinkenberg fik ideen til herbergerne, da han sammen med sin hustru i 2002 vandrede ad caminoen til Santiago de Compostela i Spanien, og året efter passede et herberg: Sådan nogle burde der også være i Danmark.

Elisabeth Lidell tog for halvandet år siden orlov som sognepræst for at være med til at udvikle pilgrims-ideen herhjemme til en meningsfuld trospraksis i folkekirken.

Siden er antallet af pilgrimsvandringer vokset med en hast, så der nu tales om en vækkelse, og den har endnu langtfra nået sit mætningspunkt, mener Elisabeth Lidell.

steens@kristeligt-dagblad.dk