Hun gør Bibelen levende

Kirsten Stokholm Jørgensen er selvstændig sognemedhjælper. Under navnet Kirkebillen kører hun Nordjylland rundt med blandt andet spaghettigudstjenester, babysalmesang og bibeleventyr

Kirsten Stokholm Jørgensen er oprindeligt uddannet klassisk sanger fra konservatoriet i Aalborg, men arbejder i dag som Danmarks måske første selvstændige sognemedhjælper. –
Kirsten Stokholm Jørgensen er oprindeligt uddannet klassisk sanger fra konservatoriet i Aalborg, men arbejder i dag som Danmarks måske første selvstændige sognemedhjælper. –. Foto: Henning Bagger.

Der er babylatter i luften. I kirkerummet leder Kirsten Stokholm Jørgensen 10 mødre i I østen stiger solen op, mens hun instruerer dem i dertilhørende fagter til stor morskab for flere af de deltagende babyer. Vi er til babysalmesang i Nørresundby Kirke. Med Danmarks måske første freelance-sognemedhjælper: Kirkebillen alias Kirsten Stokholm Jørgensen på arbejde.

LÆS OGSÅ: Kirken kan tilbyde fællesskaber, der forandrer

Det startede med, at jeg en dag stod med et deltidsjob som kirkesanger, og det kan man hverken leve eller dø af. Før arbejdede jeg også som sognemedhjælper, og det var jeg glad for. Hvorfor starter du så ikke bare for dig selv?, spurgte min mand mig så.

Som sagt så gjort. For snart et år siden så Kirkebillen dagens lys Kirsten Stokholm Jørgensens mobile sognemedhjælperfirma, hvor hun tilbyder blandt andet babysalmesang, bibeleventyr (et særligt koncept, hvor bibelhistorier fortælles med fagter og på vers) og minikonfirmandundervisning til kirker.

Hun har beholdt jobbet som deltidskirkesanger i Svenstrup Kirke, mens Kirkebillen sørger for resten af indtjeningen. Forretningen går godt i dag har hun holdt babysalmesang i Nørresundby Kirke, og lidt senere følger undervisning af juniorkonfirmander samme sted.

Jeg har en kærlighed til kirken og dens bygninger og synes, det er ærgerligt, hvis de kun bliver brugt til ceremonier. Som kirkesanger synes jeg, det er dejligt at synge til bryllupper, men jeg synes, det er trist, hvis man kan mærke, at brudeparret kun er der for de hvide vægges skyld. Der er en helt generation, der ikke føler sig hjemme i kirken. Det er ærgerligt og det vil jeg gerne være med til at lave om på, fortæller Kirsten Stokholm Jørgensen.

Derfor glæder det hende, når hendes arrangementer trækker folk i kirke, der ikke normalt kommer der. Og det sker ofte. Til babysalmesang er cirka halvdelen af deltagerne ikke vant til at komme i kirken, vurderer Kirsten Stokholm Jørgensen.

I dag er en af dem 32-årige Sandie Maria Bach-Jensen og hendes seks måneder gamle søn, Philip.

Egentlig ledte jeg efter noget babyrytmik, men da jeg ikke kunne finde noget, så faldt jeg over det her. Jeg synes, det er et hyggeligt tilbud, og Philip er helt vild med det. Jeg kan godt lide, vi sidder oppe ved alteret og synger. Det er en anderledes måde at komme i kirke på, for ellers kommer vi ikke så tit, fortæller Sandie Maria Bach-Jensen.

Sønnen Philip er ikke døbt, for det skal han selv have lov til at tage stilling til senere i livet, fortæller Sandie Maria Bach-Jensen, og netop derfor er det fint at komme i kirken og lære noget om, hvad den står for.

Meldingen glæder Kirsten Stokholm Jørgensen, for målet med Kirkebillen er i høj grad at gøre kristendommen relevant for almindelige mennesker. Og generelt møder hun stor interesse, fortæller hun. Særligt én kommentar har sat sig fast.

Engang havde jeg en flok konfirmander, som jeg fortalte bibeleventyret for. Efterfølgende bad jeg dem skrive en evaluering, hvori en pige skrev: Hun gør Bibelen levende!. Så tænkte jeg: Yes! Så er der noget, der er rigtigt her, afslutter Kirsten Stokholm Jørgensen.