Prøv avisen

Hundredvis mindedes ”hele USA’s præst”

Uden for kongresbygningen i Washington begyndte fire mennesker spontant at bede, mens de ventede på at komme ind og se prædikanten Billy Grahams lukkede kiste. Kun to af dem kendte hinanden på forhånd. – Foto: Stine Kromann Dragsted

Op til Billy Grahams begravelse i dag lagde mange amerikanere vejen forbi den verdenskendte prædikants kiste, som lå til offentligt skue i Washington

Inde i den amerikanske kongresbygnings kølige rotunde under det store kuppelformede himmelhvælv blev der plads til refleksion, smil og tårer, da mange amerikanere i onsdags stille gik forbi Billy Grahams trækiste.

”Det er første gang i vores historie, at en religiøs leder ligger her i vores regeringsbygninger, men jeg synes, det er passende, for han var et ikon,” sagde Tim Quade, der var kørt fra byen Lancaster i Pennsylvania med sin kone, Irene, så de personligt kunne tage afsked med prædikanten, som døde onsdag i sidste uge og begraves i dag.

Billy Graham, hvis opmuntrende røst og enkle kristne budskab rørte millioner af amerikanere og deres præsidenter, er kun den fjerde privatperson, der får æren af at ligge i Capitol-bygningen i forbundshovedstaden Washington.

Uden for kongresbygningen blev der sunget salmer og bedt, mens hundredvis af mennesker stod i kø for at mindes den mand, hvis religiøse overbevisning og karisma nåede ud til dem gennem stort anlagte vækkelsesmøder samt radio- og tv-optrædener. For 57-årige Zoe Fimbel, som kom hele vejen fra New Hampshire, var Grahams død også en afsked med en tidsepoke.

”Det er vigtigt for mig at være her i dag, fordi Billy Graham satte et enormt præg på Amerika i min levetid. Hans budskab talte til så mange, fordi det føltes ægte, når han bad os opbygge et personligt forhold til Gud i stedet for alene at knytte os til en religion,” sagde hun og tilføjede, at mange amerikanere ikke længere er modtagelige for den slags åndelig ledelse.

”Grahams budskab om, at vi selv skal søge frelse, er i høj grad gået tabt blandt USA’s unge. I dag bliver religion behandlet som en slags forsikring. Noget, amerikanere kun trækker på, når de møder modgang.”

En anden fremmødt, den 67-årige militærveteran Brad Mullen, mente, at Billy Graham ikke kun efterlod sig et tomrum i den amerikanske befolkning, men også blandt magtens tinder.

”Billy Grahams største kvalifikation var, at han elskede alle mennesker, ligesom han elskede Gud. Folk strømmede til ham, fordi han gav os den kærlighed og accept, vi alle higer efter. Af samme grund fik han stor indflydelse på vores præsidenter og på ledere verden over. Ikke fordi han ville opnå noget fra dem, men fordi han kunne skabe en personlig tilknytning til dem, når han forkyndte Guds ord. Han formåede at kanalisere kærlighed også til USA’s mest magtfulde, og de havde brug for den ydmyghed og fortrolighed, han tilbød dem,” sagde han.

Billy Graham stod også for et kristent budskab, der var rummeligt, lød det fra 50-årige Adrianne Smith, der sammen med to kolleger havde besluttet at tage turen til Washington fra North Carolina, Grahams egen hjemstat.

”Jeg håber ikke, at vi i dag siger farvel til en tid, hvor det var muligt for en kristen prædikant at hæve sig over race, kultur og baggrund. Men jeg frygter det. At vokse op som sort kvinde og høre et kristent budskab, der inkluderede folk i stedet for at udelukke dem, overbeviste mig om, at Billy Graham var Guds tjener,” sagde Adrianne Smith, der ligesom sine kolleger ikke mente, at der i dag er en arvtager til Billy Grahams titel som hele Amerikas præst.

”Hans budskab var enkelt, og vi kunne alle forstå det. Det handlede om at elske hinanden og behandle hinanden med respekt, fordi vi alle er lige i Guds øjne. Det er et budskab, vi har godt af at mindes nu, hvor vi som nation står dybt splittet.”

I morgen bringer Kristeligt Dagblad en artikel om Billy Grahams teologi og kirkesyn.