Prøv avisen

Hurtig begravelse viser barmhjertighed

Den muslimske gravplads i Brøndby blev indviet i september sidste år og er den første af sin slags, der ikke ligger i sammenhæng med en kristen kirkegård. Ifølge Kassem Ahmad, talsmand for Det Islamiske Trossamfund, er stedet godt for integrationen. – Flere er begyndt at tænke på, at de skal begraves i Danmark, fordi gravpladsen lever op til deres ønsker. For nylig havde vi et tilfælde med en mand af tyrkisk afstamning, der døde i Tyrkiet, men hvor familien valgte, at han skulle flyves tilbage til Danmark for at blive begravet, siger han. – Foto: .

MUSLIMSK BEGRAVELSE Kassem Ahmad er talsmand for Det Islamiske Trossamfund og tidligere formand for Dansk Islamisk Begravelsesfond. Her forklarer han, hvordan en muslimsk begravelse typisk foregår

Muslimer skal begraves så hurtigt som muligt. Hvorfor?

Det er et religiøst ritual. Ifølge profeten Muhammed skal muslimer begraves så hurtigt som muligt, hvis der er et dødstilfælde. Man viser barmhjertighed over for den døde, når begravelsen sker hurtigt, fordi personen savner det sted, hvor han skal hen. Det betyder også noget for de pårørende. Lige så snart begravelsen er overstået, så har man det bedre i hjertet. Derfor vil vi gerne have, at muslimer for eksempel kan komme til os i Det Islamiske Trossamfund og anmelde dødsfald, så det vil kunne gå hurtigere.

Helt kort hvilke ritualer er der, fra man som muslim dør, til man skal begraves?

Ceremonien foregår typisk i det trossamfund, hvor man hører til. Hvis en muslim dør, så kan familien for eksempel ringe til os, hvis muslimen kommer i Islamisk Trossamfund. Så kommer vi og vasker den døde på en bestemt måde, hvilket er det første ritual. Bagefter bliver den døde svøbt i en "kafan", et hvidt klæde, hvorefter liget bliver lagt i kisten, der skal være neutral. Det vil sige, at der ikke må være andre religiøse tegn fra andre religioner på. Det er en imam, der leder hele seancen. Herefter beder man forskellige bønner, og ceremonien afsluttes. I Danmark bruger vi en vognmand til at fragte liget til gravpladsen, men i vores hjemlande er det praksis, at man bærer kisten.

Hvordan foregår selve begravelsen?

3 Begravelsen foregår i tavshed. Den døde bliver lagt på højre side i kisten med ansigtet mod Mekka, hvilket gravpladsen i Brøndby er indrettet til. Det er en imam, der leder begravelsen. Når kisten lægges i jorden, vender man den faktisk på hovedet. Men man tager først låget af, så den dødes krop rører jorden, hvorefter låget lægges på bunden af kisten, der vender op mod jordoverfladen. Til sidst holder imamen en tale om døden og livet, og hvad skal man gøre af gode ting, før man forlader livet på jorden.

Bruger muslimer gravsten?

I Danmark er det praksis, at muslimer bruger gravsten. De skal ligge meget skråt, helt præcist 45 grader på gravstedet. Ellers er der ingen regler. Familien må selv bestemme, hvad skal stå på gravstenen.

Hvad sker der efter begravelsen?

Den afdødes familie holder deres hjem åbent, så venner kan kommer forbi og trøste dem. Det står på i tre dage, hvorefter begravelsesritualerne er slut.

Nogle vælger jo at blive fløjet hjem til deres fødeland for at bliver begravet. Slækker de så ikke på ritualerne vedrørende det korte tidsrum mellem dødsfald og begravelse?

Jo, tiden er også et parameter her. Men at flyve de afdøde tilbage til fødelandet er umenneskeligt og uetisk. Man bliver svejset ned i en kiste, som var man affald, og så transporteret fra et sted til et andet som en vare. Vi i Det Islamiske Trossamfund anbefaler ikke, at man gør det. Jeg har selv prøvet at sende en død tilbage til dennes fødeland, og det vil jeg aldrig gøre igen. Derfor er det godt, at vi har fået begravelsespladsen i Brøndby.

bendix@kristeligt-dagblad.dk

Kassem Ahmed, talsmand for Det Islamiske Trossamfund. – Foto: .