Utraditionelle kirkerammer er populære i Sydhavnen

I sidste uge blev den nye husbådskirke i Sydhavn Sogn indviet, og allerede nu er der rift om datoerne for bryllup og barnedåb i det alternative kirkerum. Initiativet til husbådskirken er valgt som en af de syv finalister i Kristeligt Dagblads Initiativkonkurrence

I sidste uge klippede domprovst Anders Gadegaard den røde snor over, da ”Kirkeskibet 2450” blev indviet i Sydhavn Sogn. Allerede før indvielsen havde indbyggere i sognet udtrykt stor interesse for at holde dåb og bryllup i husbådskirken. –
I sidste uge klippede domprovst Anders Gadegaard den røde snor over, da ”Kirkeskibet 2450” blev indviet i Sydhavn Sogn. Allerede før indvielsen havde indbyggere i sognet udtrykt stor interesse for at holde dåb og bryllup i husbådskirken. – . Foto: Leif Tuxen.

Forestil dig at se sit barn blive døbt eller selv at give sit ”ja” til sin udkårne med en udsigt over åbent vand lige uden for kirkerummets ruder. Det er en forestilling, som mange indbyggere i Sydhavn Sogn i København gerne vil gøre til realitet. I sidste uge blev det beskrevet i Kristeligt Dagblad, hvordan den nye husbådskirke, ”Kirkeskibet 2450”, der ligger til kaj ved Frederiksholmsløbet i den nye del af Sydhavnen i København, blev indviet med festgudstjeneste og reception. Og allerede inden indvielsen var listen over interessede kommende ægtefolk og forældre til dåbsbørn lang. Det oplyser Christian Rydahl, der er sognepræst i det hastigt voksende Sydhavn Sogn, som i januar talte 24.000 indbyggere.

Blandt dem, der kan glæde sig til at få døbt deres børn i ”Kirkeskibet 2450”, er Mette Bach Andersen og Line Søgård. De er begge bosiddende i det nye område af Sydhavnen og har spurgt tidligt nok til at fået reserveret datoer til dåb dette efterår.

Den flydende kirke, bådkirke indvies i Sydhavnen. Domprovst Anders Gadegaard klippede snoren.
Den flydende kirke, bådkirke indvies i Sydhavnen. Domprovst Anders Gadegaard klippede snoren. Foto: Leif Tuxen

”Vi var ude og gå en tur i området og fik øje på husbådskirken, da den endnu var under opbygning. Da vi fandt ud af, at det skulle blive til en kirke, ringede vi og fik reserveret en dato til barnedåb. Det var et nemt valg, da vi selv er bosiddende i den nye del af Sydhavnen,” siger Mette Bach Andersen, der skal holde sønnens barnedåb i november. Også Line Søgård blev straks fanget af idéen om dåb på ”Kirkeskibet 2450”, der ligger kun få minutters gang fra familiens hjem.

”Vi havde først reserveret en dato til dåb i Frederiksholm Kirke i den gamle del af Sydhavnen, selvom vi faktisk helst ville have ham døbt ude i det fri. Så kom husbådskirken op som en mulighed, og vi syntes bare, at det var den perfekte måde at kombinere nogle utraditionelle rammer med en traditionel dåb. Vi vil helt sikkert også komme til at bruge husbådskirken en hel masse ud over dåben. Særligt nu hvor jeg er på barsel, tænker jeg, at vi vil komme til de begivenheder i kirkeskibet, der henvender sig til børnefamilier. Det virker, som om at kirken kommer til at henvende sig meget bredt til beboerne her i Sydhavnen.”

Christian Rydahl er en af husbådskirkens tre tilknyttede præster, der i fremtiden vil stå for vielser og dåb i ”Kirkeskibet 2450”. For ham giver den store interesse for husbådskirken god mening.

”De har jo ikke haft et kirkerum i den nye del af Sydhavnen, så husbådskirken opfylder et naturligt behov. Og så tror jeg også, at husbådskirken forbindes med noget moderne på en positiv måde, som er faldet i rigtig god jord i området.”

Initiativet til husbådskirken blev taget af den folkekirkelige organisation Kirkefondet, som ejer og udlåner husbådskirken til Sydhavn Sogn. ”Kirkeskibet 2450” er nu valgt som finalist til Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019.

Er man interesseret i at komme til et af kirkens arrangementer, skal man ikke vente længe endnu. Sognet har netop modtaget den ibrugtagningstilladelse fra Københavns Kommune, og det første arrangement er en film- og debataften den 26. september.