Hvad er forholdet mellem danskhed og kristendom?

Historisk har der været en paradoksal sammenhæng mellem kristendommen og den danskhed, som har spillet en rolle i den nye imamlov. For selvom kristendommen i sit inderste væsen er international, har den bidraget til at styrke danskheden

”Danskhed” har spillet en særlig rolle i hele debatten om den såkaldte imamlov, der blev vedtaget for nylig. Også mere generelt har danskhed fyldt noget i offentligheden gennem det seneste år, for eksempel i en debat om et århusiansk gymnasium, der havde lavet særlige klasser for det lille mindretal af elever, der var etnisk danske. Men hvordan ser sammenhængen ud mellem danskhed og kristendom?

Set i historiens lange lys har der været en paradoksal forbindelse mellem de to. Harald Blåtand skrev på Jellingstenen, at han samlede Danmark og gjorde danerne kristne. Man vidste åbenbart, hvem danerne og Danmark var. Men det lykkedes Harald Blåtand at sikre Danmarks uafhængighed ved hjælp af kristendommen, der har sin rod i Mellemøsten, og som etableredes her i landet som en provins i den internationale romersk-katolske kirke. Ved Reformationen fik vi en nationalkirke, der med bibeloversættelser og liturgi på folkesproget var med til yderligere at styrke danskheden og statens selvstændighed.

I slutningen af 1700-tallet var der gyldne økonomiske tider, og eliten var international. En digter beskrev det danske sprogs lave status: ”Hver

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.