Prøv avisen

Tre danskere om forskellen mellem katolikker og protestanter

Hvad er den største forskel mellem protestanter og katolikker? Vi har spurgt tre tilfældige danskere. Foto: NICOLAI PERJESI/ritzau

Der er stor forskel på danskernes viden om protestantisme og katolicisme, hvis man spørger tilfældige fodgængere i indre København

Det amerikanske analyseinstitut Pew har lige konkluderet, at de teologiske forskelle mellem protestanter og katolikker udviskes. Passer det med virkeligheden?

Kristeligt Dagblad har spurgt almindelige danskere om, hvad der skiller protestanter fra katolikker. Og der er stor forskel på, hvor meget de ved om emnet.

Pensionist Susanne Olufsen, Struer, 73 år:

Hvad er den største forskel mellem protestanter og katolikker?

Der er mange forskelle. Jeg vil mene, at den største forskel er, at man opererer med aflad i den katolske kirke. Aflad findes ikke i den protestantiske kirke.

Hvad betyder aflad?

At man har mulighed for at købe sig fri af sine synder. Man har altså et begreb, der skal drage en til ansvar for ens synder.

Er paven overhoved for alle kristne?

Nej, det er han bestemt ikke – for eksempel ikke for mig. Nej, han er udelukkende overhoved for katolikker.

Gadehverver Anton Quist, Herlev, København, 20 år:

Hvad er den største forskel mellem protestanter og katolikker?

Mit svar er måske en anelse stereotypt, men jeg vil mene, at den protestantiske kirke er ved at uddø – modsat den katolske. Jeg har kendt katolikker, som jeg har besøgt og været hjemme ved mange gange – de gør tingene på en noget anderledes måde end protestanter. Det gælder for eksempel almindelig pli ved spisebordet, som de tager meget højtideligt.

Hvad betyder aflad?

Det har jeg aldrig hørt om.

Er paven overhoved for alle kristne?

Nej, det er han ikke. Der er ikke nogen leder i kirken. Enhver har ret til at definere sig i kraft af de religiøse punkter, de kan tilslutte sig. Der er sikkert et overordnet regelsæt, men det går jeg ikke ind for.

Virksomhedsejer Henrik Nielsen, Frederiksberg, København, 51 år:

Hvad er den største forskel mellem protestanter og katolikker?

Det er jeg desværre ikke så meget inde i. Jeg mener, at man som katolik skal være gift, før man overhovedet overvejer at få børn. Det mener jeg ikke, at protestanter skal. Ud over det ved jeg ikke noget om protestanter.

Hvad betyder aflad?

Det må være noget med at forlade ens synder. Jeg ved ikke, om gerningsforladelse er et begreb, men det er noget i den retning.

Er paven overhoved for alle kristne?

Nej, det er han bestemt ikke. Paven har kun en relevans for katolikker.

I videoen herunder svarer flere danskere på spørgsmål om deres viden omprotestantisme og katolicisme

Foto: RASMUS FAHRENDORFF
Foto: RASMUS FAHRENDORFF
Foto: Rasmus Fahrendorff