Tre kirkelige stemmer om hvad de skal se på Himmelske Dage

Tre kirkelige stemmer fortæller, hvad de glæder sig til at opleve på årets store kirkefestival. Himmelske Dage begynder i morgen i Herning

Tre kirkelige stemmer om hvad de skal se på Himmelske Dage

Hanne Jul Jakobsen, forfatter og sognepræst i Møllevangskirken i Aarhus:

Foto: Hanne Jul Jakobsen. – Privatfoto.

Jeg glæder mig blandt andet til at opleve Mitri Raheb, som er palæstinensisk præst i Betlehem. Jeg har selv været engageret i Israel-Palæstina-konflikten og udsendt i området med Folkekirkens Nødhjælp for en del år siden, så jeg har et hjerte for den sag. Derudover har jeg fået lov til at være liturg for en gudstjeneste, som Mitri Raheb holder i Herning Kirke om fredagen, så hans besøg ser jeg meget frem til.

Jeg har også en plan om at skulle høre nogle af de forfattere, forlaget Eksistensen præsenterer i forbindelse med deres stand – for eksempel sognepræst Gudmund Rask Pedersen, som holder et oplæg om identitet og livs- historie. Det glæder jeg mig til at høre.

Endelig vil jeg også gerne være med i folkekirkemødet om fredagen, hvor man blandt andet skal diskutere folkekirkens rolle i mission og diakoni. Der forventer jeg, der kommer nogle spændende debatter, som jeg også gerne vil være en del af.

Jeg synes, det var et rigtig interessant skifte, man foretog for tre år siden, da man lavede Himmelske Dage i København, hvor arrangementet på mange måder blev mere folkeligt. Jeg håber, man kan komme dertil, at Himmelske Dage kan være med til at sætte på dagsordenen for, hvor mange ting der sker i folkekirken. Og jeg synes, at programmet for Himmelske Dage netop vidner om den store mangfoldighed, man finder i kirken.

Arne Pedersen, general- sekretær i Israelsmissionen:

Arne Pedersen. – Privatfoto.
Arne Pedersen. – Privatfoto.

Jeg glæder mig først og fremmest til de internationale gæster. Miroslav Volf er en teologisk superstjerne, og det er stærkt, at han er hentet hertil i anledningen. Hans historie er virkelig sammensat og spændende, hvilket giver ham perspektiver på både teologi og kirke, der kan opmuntre og udfordre.

Så er der naturligvis også Mitri Raheb, som blandt andet medvirker ved en forbønsgudstjeneste for ”fred og retfærdighed i Palæstina”. Selvom Mitri Raheb på mange måder står for en diskurs, der danner modpol til besættelsen af de palæstinensiske områder, og selvom jeg tænker, at den diskurs ikke altid er så forsonende, så kan jeg sagtens dele øns-ket om både fred og retfærdighed for det palæstinensiske folk.

Sidst, men slet ikke mindst, glæder jeg mig til at sætte international mission på dagsordenen sammen med mine kolleger fra Aarhus, hvor vi er gået sammen om at lave en hel dag med tilbud i Bethania i Herning.

Jeg har ikke været med til Himmelske Dage før, men når jeg ser på programmet, tænker jeg: ”Hold fast, hvor er Guds kirke og Guds mis- sion mangfoldig!”.

Det begejstrer mig, at vi – som kristne og som kirke – kan lave sådan noget her i en tid, hvor polariseringen og splittelsen præger både vores eget lille land og den større verden, vi alle sammen bor i.

Poul Kirk, præst i Bykirken i Odense og formand for den styrelse hos Danske Kirkers Råd, der står bag Himmelske Dage:

Poul Kirk. – Privatfoto.
Poul Kirk. – Privatfoto.

Jeg glæder mig særligt til det store arrangement i Jyske Bank Boxen om lørdagen, hvor billetterne næsten er blevet udsolgt.

Her er trosberetninger det bærende element, hvor forskellige mennesker fortæller om, hvad troen betyder for dem personligt. Jeg mener, at det er helt afgørende med disse fortællinger, der viser, at troen ikke bare er en intellektuel øvelse, men en personlig erfaring af gudslivet og af Kristus selv.

Jeg ser det som en af de helt store landevindinger ved arrangementet i Herning, at troshistorier er kommet til at fylde så meget.

Og så glæder jeg mig til at høre det store gospelkor på op mod 1600 deltagere, der også optræder i Jyske Bank Boxen.

Da Himmelske Dage var i København for tre år siden, lykkedes det med et helt nyt koncept at få kirken ud på gaden og møde folket. Hele Strøget blev nærmest til et kirkerum i de dage.

Jeg glæder mig til at se, hvad der sker, når vi nu tager samme koncept med til Herning. Her er der i forvejen et stort kirkeligt bagland og en stærk frivillighedskultur. Det giver mulighed for, at arrangementet virkelig kan få en dyb, folkelig forankring og er en god mulighed for kirkerne til at møde søgende danskere.