Hvad skal vi bruge Luther til i dag?

Seks danskere giver deres bud på, hvad vi skal med Luthers budskaber i dag.

Demokratiet blev skabt i oplysningstiden. Ikke af Luther. Han var fundamentalist og skabte en europæisk version af den sunni-shia-konflikt, vi ser i Mellemøsten i dag.
Ida Auken

2017 bliver for alvor præget af markeringen af Reformationen, som Martin Luther indledte for 500 år siden. Seks danskere giver her deres bud på, hvad vi skal med Luthers budskaber i dag

Ida Auken, teolog og medlem af Folketinget for De Radikale:

Luther er fundamentet for det moderne demokrati, fordi han sætter hvert enkelt menneske fri til at tænke selv. Luther giver os et stempel på, at vi er o.k., og det har vi brug for i 2017.

Det oprør, vi ser i dag, eksempelvis ved valget i USA mod eliter og autoriteter, er egentlig meget luthersk. Men det, der kommer efter oprøret, er mindre luthersk.

I modsætning til nutidens antiautoritære stemmer satte Luther noget andet ind i stedet for. Nemlig fællesskabsfølelsen og respekten for det enkelte menneske. Det bunder i en forståelse af, at mennesket har en forpligtelse til at opføre sig ordentligt, når nu det har været så heldigt at blive anerkendt af Gud. Det er svært at forestille sig demokratiet bryde igennem i Europa uden Luther, men der er ikke noget, der tyder på, at Donald Trump har læst på, hvordan Luther mener, man er en god magthaver.

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.