Hvad tager du med fra Himmelske Dage?

Den fælleskirkelige festival Himmelske Dage sluttede i søndags i Herning. Kristeligt Dagblad har talt med tre deltagere om deres oplevelse af arrangementet

Hvad tager du med fra Himmelske Dage?

Henning Kjær Thomsen, medarrangør og teologisk konsulent i Viborg Stift:

Min oplevelse af Himmelske Dage er farvet af, at jeg stod for teologiens døgn lidt væk fra resten af festivalen. Men det var en række velbesøgte og på alle måder vellykkede foredrag fra interessante teologer.

Fredag aften var jeg desuden til U2-gudstjeneste på Torvet i Herning, hvilket var en stor oplevelse. Jeg fornemmede, at der var rigtig mange folk i byen, som trivedes ved den form, arrangementet havde, og den gode stemning.

Arrangementets form, hvor det nu er rykket ud i byen, betaler man dog også en pris for. Den pris er, at man mangler en fælles samling, og det oplevede jeg selv, i og med at jeg mest befandt mig der, hvor der var teologiske foredrag. Arrangementet bliver meget fragmenteret, og mange vil helt sikkert have vidt forskellige oplevelser af festivalen.

Mange af de gamle kirkedagsgæster vil sikkert savne de fælles oplevelser, og jeg tror, at man i fremtiden vil se, om man kan skabe en balance mellem at komme bredt ud og have fælles referencepunkter. Det må man prøve at greje fra gang til gang.

Lone Møller-Hansen, præst i Baptistkirken og general- sekretær i Baptistkirken:

Jeg synes, det var en stor succes, som kulminerede med Det Himmelske Show i Jyske Bank Boxen. Det var helt fantastisk og burde være tv-transmitteret. Showet koblede kunstneriske indslag af meget høj kvalitet med en tydelig og letforståelig forkyndelse af troen.

Generelt var jeg imponeret over, hvor bredt programmet var. Der var mange forskellige tilbud fra yoga over interessante foredrag til middag i mørke. Der var noget for alle sanser, og så kan jeg godt lide, at det foregår i det offentlige rum. Det er kommet for at blive.

Det var også tydeligt i år, at den brede kirkelighed for alvor er repræsenteret. De karismatiske kirker har ikke tidligere været så fremtrædende på danske kirkedage, men i år var de med for fuld musik, som man ikke kunne undgå at bemærke i gadebilledet.

Jeg vil gerne rose arrangørerne, for det lod til at være virkelig godt planlagt. Der var styr på tingene, og det virkede ikke til, at noget glippede. Hvis jeg skal sætte fingeren på noget negativt, må det være det dårlige vejr om torsdagen, men det kan arrangørerne jo ikke gøre for. Det positive var, at folk i tusindtal mødte frem alligevel.

Morten Kvist, valgmenighedspræst i Herning og Gjellerup Valgmenigheder:

Det blev en fremvisning af, at der er meget stor forskel på de forskellige kirkesamfund i Danmark. For mig blev det tydeligt, at det er en forskel, man ikke bare kan se hen over.

Det økumeniske (fælleskirkelige, red.) har en tendens til at tænke tingene sammen og forsøge at minimere forskellene på de forskellige udgaver af kristendommen. Men for mig viste Himmelske Dage, at det snarere må bestå i en accept og anerkendelse af hinandens forskelligheder uden nødvendigvis at bygge bro mellem det folkekirkelige og blandt andet det frikirkelige på anden måde.

Den moderne rytmiske lovsang fyldte meget i lydbilledet, og det var uheldigt, at man kunne høre lovsang næsten uafbrudt, mens man var til andre arrangementer. Det var lidt forstyrrende.

Ellers er mit indtryk, at det gik, som det skulle, og som arrangørerne havde forestillet sig. Det var en demonstration af kirkernes mangfoldighed, og der var en dejlig åben stemning, hvor man mødtes med og snakkede med en masse mennesker.