Prøv avisen

Hver anden tyrker drømmer om et muslimsk Tyskland

I Tyskland lever 2,7 millioner borgere med tyrkisk baggrund, og kun 25 procent af dem har tysk pas. Foto: MARTIN SPECHT Denmark

Ifølge ny undersøgelse betragter 52 procent af de tyrkiske indvandrere i Tyskland homoseksuelle som syge

46 procent af de tyrkiske indvandrere i Tyskland ønsker, at landet får et muslimsk flertal, viser en undersøgelse fra meningsmålingsinstituttet Info GmbH i Berlin. Det er en stigning på 13 procentpoint i løbet af kun to år, idet instituttet offentliggjorde en lignende undersøgelse i 2010, hvor kun 33 procent af de adspurgte indvandrere med tyrkisk baggrund sagde, at de ønskede et muslimsk flertal.

Den nye undersøgelse viser også, at der er stor intolerance blandt de tyrkiske indvandrere over for enkelte befolkningsgrupper.

LÆS OGSÅ: Bygningen af prestigemoské i Köln udvikler sig til et mareridt

Det er meget betænkeligt, at vi oplever en stigning af religiøse fordomme blandt indvandrerne, siger lederen af meningsmålingsinstituttet Holger Liljeberg til Die Welt.

For eksempel mener 25 procent af indvandrerne med tyrkisk baggrund, at ateister er mindreværdige , og den samme holdning har 18 procent over for jøderne. Ifølge undersøgelsen har indvandrerne ligeledes et meget negativt syn på homoseksualitet. Hele 52 procent af de udspurgte betragter homoseksualitet som en sygdom.

LÆS OGSÅ: Tysk presse ser mere positivt på kristendom end på islam

I Tyskland lever 2,7 millioner borgere med tyrkisk baggrund, og kun 25 procent af dem har tysk pas.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt 1011 tyrkere i Tyskland, giver et billede af en befolkningsgruppe med meget forskellige og af og til modsatrettede holdninger.

Hele 72 procent betegner islam som den eneste sande religion, men samtidig angiver 60 procent, at de kun er lidt religiøse, og 10 procent betegner sig selv som ikke religiøse. Næsten 78 procent af de udspurgte ønsker at integrere sig i det tyske samfund, men samtidig drømmer 45 procent om at slå sig fast ned i Tyrkiet.

LÆS OGSÅ: Tyskere vil lave karikaturer af muslimer

Den venstreorienterede avis Tageszeitung vurderer, at de adspurgtes ambivalente forhold til Tyskland først og fremmest skyldes de negative erfaringer, de har gjort sig. Ifølge undersøgelsen har 25 procent på et eller andet tidspunkt oplevet at blive skældt ud på deres arbejdspladser på grund af deres etniske baggrund eller religion, og 16 procent er endda blevet angrebet fysisk.

Selvom mange unge indvandrere med tyrkisk baggrund betragter sig selv som mere muslimske end deres forældre, opfører de unge generationer sig langt mindre religiøst end de ældre. For eksempel beder kun 16 procent af de unge indvandrere i alderen 15-29 år fem gange om dagen. Blandt de 30-49-årige drejer det sig om 36 procent, og i generationerne 50 år og ældre beder 45 procent fem gange dagligt.

Ifølge Barbara John, der tidligere var indvandrernes ombudskvinde i delstaten Berlin, påviser undersøgelsen ikke yderligtgående tendenser.

Vi taler her om unge mennesker, der lever mellem to verdener. Når de ikke er i stand til at identificere sig med Tyskland, søger de andre muligheder, men det har intet at gøre med, at de praktiserer islam, siger hun til magasinet Focus.