Prøv avisen

Hver tredje dansker vil have rockkoncert i kirken

Rockgudstjeneste i Brorsons Kirken på Nørrebro. Foto: Mogens Flindt/

Landets kirker bør kunne rumme både loppemarked, rockkoncert og ældrecenter, mener stor andel af danskere. Ny lov gør det muligt at bruge kirken til ikke-kirkelige formål. På høje tid, mener teologilektor

Politikerne har en stor del af befolkningen i ryggen, når de nu gør det muligt at bruge landets kirker til spillested eller loppemarked.

Folketinget har netop vedtaget en lovændring, som betyder, at et menighedsråd med biskoppens tilladelse kan stille kirken til rådighed til brug for ikke-kirkelige formål.

Samtidig bakker en betydelig andel af danskere op om at bruge normale sognekirker til andet end gudstjeneste. 31 procent siger ja til, at kirken lægger hus til rockkoncert, 26 procent siger ja til loppemarked, lige så mange siger ja til lokalvalg, mens godt halvdelen, 51 procent, siger ja til dagcenter for ældre. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Kristeligt Dagblad blandt 1004 danskere i alderen 18-74 år.

LÆS OGSÅ: Kirkeminister: Der skal være mere liv i kirkerummet

Det er på høje tid, at kirken åbner sig for folkelige aktiviteter, mener lektor i teologi Hans Raun Iversen, Københavns Universitet.

Folkekirken tilhører almenvellet. Staten har bare besluttet, at menighedsrådene administrerer kirken. Det kan derfor ikke være rigtigt, at kirkerne er lukket for andet end det, der lugter rigtigt meget af evangelisk-luthersk kirke. Medlemmerne betaler jo for kirkerne, og de står alligevel tomme det meste af ugen, siger han og kalder undersøgelsen for et klart signal om folkelig opbakning.

Ifølge den nye lov er det et krav, at de ikke-kirkelige aktiviteter ikke strider mod kirkerummets karakter. Det er en gråzone, som beror på menighedsrådenes og i sidste instans biskoppens skøn, mener Hans Raun Iversen. Blot skal det stå klart på plakaten udenfor, hvad der foregår.

Det betyder i hvert fald, at man skal ikke lave pornoshow eller andet fis og ballade. Men der er jo masser af seriøs kulturel udfoldelse fra rockkoncert til andre optrædener. Det er meget bedre at dele kirken med folket end at lukke sig om sine egne mere eller mindre halvtomme og lukningstruede bygninger, siger han.

Når aktiviteter foregår i et kirkerum, vil de ofte påvirke eller kristianisere begivenhederne, mener Hans Raun Iversen.

Derfor mener jeg også, at man skal sige ja for eksempel til Humanistisk Samfunds ritualer, for det kan være, at kirkerummet prædiker bedre end den humanistiske taler.