Prøv avisen

Hvert 10. menighedsråd mangler fortsat medlemmer

Med den nye valgform har det også været muligt at udfordre resultatet fra valgforsamlingen og opstille en ny kandidatliste til valg. I 21 sogne skal der derfor være afstemningsvalg i november, hvilket svarer til cirka én procent af alle sognene Foto: Johanne Teglgård Olsen

21 sogne skal til afstemningsvalg, og 163 menighedsråd har stadig ledige pladser efter valget i september. Det viser ny opgørelse fra Kirkeministeriet

Fremtiden for flere af landets menighedsråd er fortsat ikke afklaret. Det fremgår af en opgørelse fra Kirkeministeriet over efterårets valg i folkekirkens 1634 menighedsråd.

Opgørelsen viser, at langt hovedparten af landets menighedsråd har fået valgt deres medlemmer ved valgforsamlingerne i september og oktober, som er den nye valgform, der trådte i kraft i år. 163 menighedsråd – cirka 10 procent – mangler dog fortsat et eller flere medlemmer, og de skal nu finde ud af, om de skal holde udfyldningsvalg om nogle måneder, eller om de kan nøjes med det allerede valgte antal.

Den nye valgform til menighedsrådene blev vedtaget i 2018 som konsekvens af, at der sjældent er behov for afstemningsvalg, ligesom man kender det fra for eksempel folketingsvalg.

I 2016 var der afstemningsvalg i tre procent af menighedsrådene, og i 2012 var det fem procent.

Med den nye valgform har det også været muligt at udfordre resultatet fra valgforsamlingen og opstille en ny kandidatliste til valg. I 21 sogne skal der derfor være afstemningsvalg i november, hvilket svarer til cirka én procent af alle sognene.

I Distriktsforeningen for Herning Nordre og Søndre Provsti, som består af 36 menighedsråd, kender formand Ane Marie Mortensen til tre afstemningsvalg. Det ene er i Gjellerup Sogn, hvor hun selv er menighedsrådsmedlem.

”Her har vi haft planer om afstemningsvalg hele tiden. Vi og et andet sogn søgte faktisk Kirkeministeriet om at blive fri for valgforsamlingen, fordi det bare ville blive en parodi, og fordi vi ikke ville skabe en unødvendig konflikt. Men det måtte vi desværre ikke, så nu holder vi som planlagt afstemningsvalg i november,” siger hun og tilføjer, at hun også mener, der er få af distriktets menighedsråd, der fortsat mangler medlemmer.

”Jeg har ikke et overblik over det, men der er nogle sogne, hvor jeg har undret mig over, at de er kommet til at mangle medlemmer, for det havde de ikke med den gamle valgform. Men der er meget, der kan spille ind. Vi kommer forventelig først til at evaluere på den nye valgform i begyndelsen af det nye år, og så må vi se, om nogen har fundet den udfordrende.”

I alt er der valgt 12.113 menighedsrådsmedlemmer på valgforsamlingerne, og 4 ud af 10 er nyvalgte. Gennemsnitsalderen for de nye menighedsrådsmedlemmer er 61 år, og 55 procent af de valgte er kvinder.

Dette peger ifølge Viggo Mortensen, der er professor emeritus på teologi på Aarhus Universitet, på, at meget er, som det plejer.

”Specielt med den nye valgform afspejler Kirkeministeriets opgørelse, at folkekirken ikke er det kirkevæsen, som Grundloven foreskriver, men en klub for de indforståede. Der rekrutteres stadig flest fra det ældre og kvindelige segment. Det kan man vælge at være tilfreds med, men det burde man ikke være,” siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd. I en pressemeddelelse udtaler han, at han glæder sig over de mange kandidater, der har stillet sig til rådighed.

”Det lover godt for folkekirken, at der, selv i en tid, der har været så usædvanlig som dette år, er næsten 12.500 folkekirkemedlemmer, der lader sig vælge til at yde en indsats og tage ansvar for den lokale kirkes udvikling,” lyder det i pressemeddelelsen.

Også kirkeminister Joy Mogensen (S) har i en pressemeddelelse glædet sig over resultatet.

”Lanceringen af en helt ny valgform midt i en corona-tid er ikke nogen lille opgave, og folkekirkens mange frivillige kræfter har både skullet forebygge corona-smitte og håndtere et helt nyt valgsystem. Jeg glæder mig over, at valget, selv under de helt usædvanlige omstændigheder, er gået rigtig fint,” lyder det.