Hvis ikke medarbejderne består test, skal de i ekstra halal-træning

For at arbejde hos virksomheden Alfa Laval i Nakskov skal man blandt andet vide, hvad haram og halal betyder. Kristeligt Dagblad har set det spørgeskema, som er en del af virksomhedens omdiskuterede halal-træning

Alfa Laval producerer blandt andet komponenter til fødevareindustrien. Derfor er virksomheden også halal-certificeret.
Alfa Laval producerer blandt andet komponenter til fødevareindustrien. Derfor er virksomheden også halal-certificeret. . Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Der kom ikke meget lyd fra den lollandske virksomhed Alfa Laval, efter at Lolland-Falsters Folketidende i sidste uge kunne beskrive en sag om en smed, der blev bortvist, fordi han ikke ville skrive under på en erklæring om at have deltaget i virksomhedens såkaldte halal-træning.

Baggrunden er, at Alfa Laval blandt andet producerer komponenter til fødevareproduktion, som virksomheden eksporterer til muslimske lande. Af den grund er virksomheden halal-certificeret, hvilket betyder, at den lever op til nogle særlige krav i produktionen.

Men da smeden Lars Frederiksen ikke ville skrive under på at have deltaget i den træning, fordi det var imod hans overbevisning, blev han bortvist med det samme. Alfa Laval har ikke villet kommentere sagen, der nu skal i arbejdsretten til sommer, og man har desuden ikke villet oplyse, hvad halal-certificeringen indebærer, eller hvem der udsteder den.

Kristeligt Dagblad er sidenhen kommet i besiddelse af et spørgeskema, som virksomhedens medarbejdere skal svare på i forbindelse med halal-træning.

Blandt spørgsmålene er ”hvad betyder ’haram’?”, ”hvad betyder ’halal?’” og ”hvilke af disse produkter betragtes som forurening/forurenende?” med svarmulighederne ”støv og skidt,” ”produkter fra køer”, ”produkter fra svin”, ”ethanol (alkohol) og ”produkter lavet af plastik”.

Ifølge spørgeskemaet skal man have mindst 70 procent rigtige af de 10 spørgsmål med multiple choice-svar. Består man ikke prøven, skal man igennem ekstra halal-træning.

I et andet dokument fra Alfra Naval i Nakskov lyder det, at alle medarbejdere mindst én gang om året skal igennem halal-træning. Dette dokument indeholder en lang række informationer, som man skal kende for bestå træningen.

Det gælder for eksempel, at råvareleverandører til Alfa Laval skal leve op til halal-krav, og at varer skal beskyttes mod ”forurening” i form af støv, skidt, skadedyr, ethanol og produkter lavet af gris som børster og koste af svinehår. Virksomheden sælger for cirka 60 millioner kroner årligt til de lande, hvor halal-certifikatet er relevant, står der desuden.

Alfa Laval ønsker ikke over for Kristeligt Dagblad at uddybe virksomhedens halalpolitik eller fortælle, hvem der udsteder halal-certifikatet. En google-søgning viser, at forskellige organisationer i og uden for Danmark tilbyder halalcertificering.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den fyrede smed Lars Frederiksen.