Prøv avisen
Interview

Michael Jeppesen: Jeg vil gerne tro, jeg kan bare ikke

I sit radioprogram skal Michael Jeppesen nu i gang med Det Nye Testamente. – Foto: Leif Tuxen

Efter tre års gennemgang af Det Gamle Testamente håber radiovært Michael Jeppesen, at Gud er flinkere end i sine åbenbarede skrifter

”Jeg har lært, at Gud er et monster. Han er værre end alle de værste skurke, der har gået rundt på jord. Og det kan godt være, at en masse religiøse mennesker går og regner med Gud, men jeg er bange for, at de bliver slemt skuffede.”

Sådan skrev Michael Jeppesen for nylig på sociale medier. Han er journalist og vært på radioprogrammet ”Jeppesens Bibelskole” på Radio24syv. Siden 2015 har han sammen med filosoffen Rasmus Ugilt læst ét kapitel fra Bibelen om dagen, og de er lige blevet færdige med Det Gamle Testamente. De har begge fra start meldt ud, at de ikke er troende.

”Gud i Det Gamle Testamente er en spændende karakter, og det er ham, jeg kalder et monster,” siger Michael Jeppesen.

”Han er utilregnelig. Der er ikke megen rimelighed til stede. Der er historien om manden, der ville redde pagtens ark (med De Ti Bud, red.), fordi den var ved at vælte. Han blev slået ihjel på stedet, fordi ingen må røre arken. Gud kan være enestående og tilgivende i det ene sekund og fuldstændig nådesløs i det næste. Derudover er han umulig at stille tilfreds. Han er altid vred på sit folk, og israelitterne gør aldrig nogensinde noget godt nok.”

Du siger, du glæder dig til Det Nye Testamente. Håber du på at finde en venligere Gud, man kan stole på?

”Det ville da være dejligt. Jeg ved ikke, hvad jeg længes efter, men jeg glæder mig oprigtigt meget til at lære Jesus at kende. Og så må man jo se, om han har lært af sin far.”

I programmet nævner I flere gange, at I ligger lavt på en ”trosskala”, hvor 10 er meget troende og nul er ingen tro overhovedet. Har du flyttet dig?

”Nej, jeg prøver at blive liggende på halvanden. Den sidste halve er, fordi jeg beder folk om at bede for mig. Jeg har haft mange forskellige religioner i studiet, og jeg har bedt dem alle sammen om at bede for mig. Jeg kan ikke stå for folk, som virker helt som jeg selv, og som ser mig i øjnene og fortæller mig, at Gud findes. Man får lyst til at tro på det samme som dem. Man får virkelig lyst til selv at møde Gud. Så beder de indtrængende Gud om at vise sig for Michael Jeppesen. Og hvis der sidder nogen derude og læser det her, må de også gerne bede en bøn. Jeg ville gerne tro. Jeg kan bare ikke.”

Hvis Gud er et monster, hvorfor ville du så gerne kunne tro på ham?

”At længes efter at tro på ham er ikke kun en forhåbning om, at han findes, men også en forhåbning om, at han er flinkere end i sine åbenbarede skrifter.”