Hvordan tackler man som præst de corona-udskudte konfirmationer?

Tre præster giver deres bud på, hvordan de i deres kirke har valgt at håndtere de konfirmationer, som har hobet sig op på grund af coronakrisen

Fra højre mod venstre: Charlotte Chammon, sognepræst i Nørre Herlev Kirke, Erik Ladegaard, sognepræst i Holstebro Kirke, og Pernille Nærvig Petersen, sognepræst i Brøndbyøster Kirke. Privatfotos.
Fra højre mod venstre: Charlotte Chammon, sognepræst i Nørre Herlev Kirke, Erik Ladegaard, sognepræst i Holstebro Kirke, og Pernille Nærvig Petersen, sognepræst i Brøndbyøster Kirke. Privatfotos.

Det næste hold konfirmander venter på at skulle starte

Charlotte Chammon, sognepræst i Nørre Herlev Kirke. Privatfoto.
Charlotte Chammon, sognepræst i Nørre Herlev Kirke. Privatfoto.

Vi har fem corona-udskudte konfirmationsgudstjenester i august. Vi fik at vide, at vi skulle tilbyde nye datoer fra pinse og fremefter. Vi tilbød nogle en tid i juni, fordi de gerne ville have den længe planlagte konfirmation overstået. Kirken har delt konfirmanderne op i mindre hold. Hvis der er otte konfirmander, må hver konfirmand medbringe medlemmer af to husstande.

Når august er færdig, har vi haft de sidste konfirmationer. Det næste hold konfirmander står jo og venter på at starte i september, så vi var nødt til at få de andre færdige først. De har jo ventet usandsynligt lang tid på at blive konfirmeret. Jeg tror, at det er meget godt, at vi får dem konfirmeret nu, for de har behov for at få afsluttet et forløb, der har været meget underligt. Det er en fest, de har glædet sig til længe.

Jeg synes, vi som præster er omstillingsparate. De kirkelige handlinger ligger som perler på en snor. Jeg har en konfirmation klokken 9.30, 10.45 og vielse klokken 12 og 14. De står næsten udenfor og venter på hinanden. Lige nu ved vi ikke, hvordan det kommer til at se ud i september og oktober. I øjeblikket går det desværre den forkerte vej med coronaen.

Vi må lave nogle særgudstjenester for de nye konfirmander, der skal starte til efteråret, så de kan få sat deres krydser for fremmøde. Ellers ville man måske blive nødt til at afvise faste kirkegængere af pladshensyn. Men det er ærgerligt at lave særskilte gudstjenester for konfirmanderne, da det at gå i kirke handler om et fællesskab i kirken.

Jeg tror ikke, vi bliver ramt af skarpere retningslinjer. Det kan være, vi bliver tvunget til at bruge mundbind, hvis vi skal synge. Jeg kan godt blive nervøs for juleaften. Hvad skal der ske da?

Højtalere og livestreaming fra konfirmationen

Erik Ladegaard, sognepræst i Holstebro Kirke. Privatfoto.
Erik Ladegaard, sognepræst i Holstebro Kirke. Privatfoto.

Vi har afholdt én konfirmation i juni. Det var et stort ønske fra forældrene om at holde den der. Ellers er de fem resterende konfirmationer udskudt til september. Vi har ikke nogen konfirmationer i august, da vi ikke har følt det sikkert med hensyn til corona. Det kommer ikke i karambolage med de nye konfirmander, der skal starte til september, da vi vil lave eftermiddagsundervisning for de gamle konfirmander og morgenundervisning for de nye konfirmander.

Vi har 28, der skal konfirmeres til september, hvor hver enkelt må have seks gæster med. Hvis de er del af samme husstand, må de sidde på samme kirkebænk. De andre konfirmationer består af mindre hold. Ved konfirmationerne har vi aftalt, at der forhåbentlig vil blive sat højttalere op foran kirken, og efter samtykke fra forældrene vil vi livestreame konfirmationen. På den måde kan de, som ikke må være med i kirken, høre og se med udefra og på de sociale medier.

Vi har på et præstemøde i Holstebro Sogn i tirsdags besluttet at lave en samtykkererklæring, så forældrene vil kunne acceptere, at det bliver livestreamet. Jeg talte med en forælder, der sagde, at hun ikke kunne drømme om, at der ville være nogen, der ville modsætte sig livestreamingen. Det tror jeg ikke nødvendigvis, hun har ret i. Hvis ikke vi lavede en samtykkeerklæring, ville nogle hæve øjenbrynene på grund af GDPR-reglerne, der skal holde private data beskyttede. Jeg tror også, at nogle tænker, at de ikke vil filmes, og derfor er jeg ikke sikker på, at alle vil samtykke. Men jeg håber det.

Vores pointe er at vise alternative løsninger frem for forældrene og konfirmanderne, så de kan få den bedst mulige højtidsdag. Det er vores opgave som præster.

Vi må tage én dag ad gangen

Pernille Nærvig Petersen, sognepræst i Brøndbyøster Kirke. Privatfoto.
Pernille Nærvig Petersen, sognepræst i Brøndbyøster Kirke. Privatfoto.

I vores kirke har vi to konfirmationer den sidste lørdag i august og to konfirmationer den første lørdag i september. Jeg kan godt mærke, at vi løber stærkt som præster, specielt om lørdagen. Vi er nødt til at lægge konfirmationerne et andet sted, da Brøndbyøster Kirke er for lille. Der må vi nemlig kun have plads til 20 gæster. Derfor har vi lånt Brøndby Strand Kirke til de forårsudskudte konfirmationer. Her må hver konfirmand have 10 gæster med på kirkebænkene.

Nu skal det nye hold af konfirmander starte til september, og vi har valgt ikke at udskyde præsteundervisningen, sådan at de nye konfirmander kan komme i gang.

Vi har bestilt 800 mundbind til vores kirke, som netop er ankommet. Det kan være, at vi vælger, at man kan tilbydes et. Det har jo været et surrealistisk år, hvor vi har måtte tænke i alternative løsninger. Vi må tage en dag ad gangen.

Som jeg ser på det hele, er det er kun dejligt, at vi har travlt med kirkelige ceremonier. Det betyder, at folk bruger kirken. Jeg skal som præst løbe lidt hurtigere, men det er jo gladeligt det, vi gør. Vi har travlt med glædelige og meningsfulde ting.