Håb om helbredelse i Herning

TRO OG HELBRED: Helbredelsesmøder breder sig over landet som en steppebrand. For nylig kom endnu en prædikant til Herning, hvor der var annonceret guddommelige helbredelser og mirakler. Hundredvis af troende, syge eller nysgerrige mennesker var

En ung pige kommer frem til scenen. Hun har haft astma, siden hun var 10 år, og nu kan hun mærke, at hendes lunger åbner sig, fortæller hun.

Prædikanten opfordrer hende til at løbe en tur rundt om stolerækkerne. Publikum jubler og klapper begejstret, mens pigen spurter hele vejen rundt om tilskuerpladserne og tilbage til scenen, hvor hun får stukket mikrofonen i hovedet igen.

- Det føles rigtig godt, svarer hun på prædikantens spørgsmål, mens hun hiver efter vejret. Han får hende til at gentage »Jeg tror på Jesus« fem gange, inden han lægger hænderne på hendes ansigt og siger:

- Astma, gå fuldstændigt væk, BOOM!, og puster til hende, så hun falder bagover, gribes og forsigtigt lægges ned på gulvet.

Kristeligt Dagblad er taget til helbredelsesmøde i Herning sammen med overlæge Knud Aage Møller fra Herning Centralsygehus, som er kræftspecialist. Det kunne lige så godt have været i Århus, København eller Roskilde, for den sags skyld, hvor Volvo-direktør Berntsen samtidig er gået i forbøn for syge.

I Herning står især den apostolske kirke stærkt. Og det er netop Jesushuset, der med rødder i det apostolske afholder aftenens møde, ligesom det var Jesuskirken i Ringkøbing, der i 1999 stod for det allerførste møde med den nigerianske prædikant Charles Ndifon. »Mirakler i Herning« er overskriften på arrangementet, som på en varm sommeraften i august har trukket omkring 250 mennesker indendøre, i en kogende gymnastiksal i Sportscenter Herning, hvor sved og kropsdunster blander sig med helbredende bønner og hengivende halleluja-råb.

Allerede i forhallen er der tydelige tegn på, hvad der venter på aftenens helbredelsesmøde, der er sat til at vare omkring fire timer uden pause. Både bøger og videobånd om kristen vækkelse og helbredelse kan købes. Og mellem diverse vækkelsesbøger med titler som »Bedraget« og »Vækkelse vi behøver« ligger en video med titlen »Opstået fra de døde«. På forsiden af videokasetten er der et billede af en afrikansk præst, der holder sin egen dødsattest i hånden. En interessant historie ifølge Knud Aage Møller, der selv er medlem af den apostolske kirke og overbevist om, at tro kan helbrede. I aften er han taget med for at lade det komme an på en prøve.

Fra narkohandler til helbredelsesprædikant

- Det handler om Jesus, fordi han tog vores skyld og straf, bare li' så'n. Det er fedt, yeah, siger aftens konferencier, Torben Søndergaard fra Brande, der på syngende jysk introducerer aftenens prædikant, den 27-årige canadier Todd Bentley.

Ligesom Torben Søndergaard har Todd Bentley oplevet en personlig vækkelse. For syv år siden var han, efter eget udsagn, en kynisk, kriminel narkohandler. Nu er han imidlertid blevet frelst, og det budskab tager han med sig på sine helbredelsesmøder. Og selvom det er hans første optræden i Danmark, er han tilsyneladende ikke hvem som helst. Den verdenskendte nigerianske helbredelsesprædikant Charles Ndifon anbefaler ifølge arrangørerne den unge canadier. Han siger, at mægtige mirakler følger Todd Bentley, hvor end han går.

- Jeg tror på mirakler, fordi de står i Bibelen. Jeg tror på mirakler, fordi jeg tror på Gud, og det er ham, der udretter dem. Den samme slags mirakler, som står i Bibelen, vil ske i dag, siger han til publikum, mens han viser en video fra sit såkaldte »korstog« i Sydamerika.

Todd Bentley fortæller, at 67 terminale kræftpatienter blevet udskrevet fra et hospital, blot to dage efter at han har bedt for dem. Det er noget, der fanger Knud Aage Møllers opmærksomhed.

- Hvis det er rigtigt, må det være nævnt i den lægevidenskabelige litteratur, mener overlægen, der aldrig selv har hørt om den utrolige begivenhed.

Efter sigende har mennesker uden øjenæbler fået deres syn tilbage, 280 døvstumme kunne pludselig både høre og tale, og 200 forkrøblede mennesker smed deres krykker eller trådte ud af deres kørestole. Alt det fortæller Todd Bentley, mens billeder af lykkeligt grædende mennesker, der bryder ud i glædesråb, løber hen over storskærmen.

Dødeligt syge

- Far, jeg beder lige nu - i Jesu navn - jeg beder om mirakler - jeg beder for de døve - jeg beder for de blinde - jeg beder for de forkrøblede - jeg beder for dem, der har kræft - jeg beder for dem, der har smerte - jeg beder for dem, der er syge - for at de må blive helbredt - i Jesu Kristi navn, råber prædikanten på engelsk med en hæs, amerikansk accent fra scenen, mens han rytmisk vugger sin overkrop frem og tilbage og holder mikronen i begge hænder.

Som han står der på scenen i pæne bukser, oprullede skjorteærmer og et lille kors om halsen, ligner han mere en omrejsende gardinsælger end en mirakelmager. Alligevel har han publikum i sin magt. Hele salens opmærksomhed er fokuseret på ham, mens han kalder folk frem foran scenen, så han kan helbrede dem.

Med såkaldte kundskabsord, som Todd Bentley før mødet har noteret på en lille gul seddel, kaldes syge frem fra stolerækkerne. De beskriver en bestemt form for lidelse, som Gud efter sigende har givet ham besked på findes blandt tilhørende. Publikum kommer så frem på scenen, når de tror, det er dem og deres sygdom, der nævnes. Og det sker også spontant, at folk står frem og hævder, at de er blevet helbredt efter en fælles forbøn, hvor publikum rejser sig og med lukkede øjne holder armene frem.

Mange er kommet med kroniske lidelser såsom astma, hold i ryggen, gigt, lammelser eller lignende. Nogle få er kommet til mødet med dødbringende sygdomme, som for eksempel kræft.

- Jeg vil bede for en dødsdømt kræftpatient, råber Todd Bentley, og en ældre herre med gråt hår og lyseblå skjorte kommer frem mod scenen. Han modtager den dramatiske velsignelse, hvor den unge canadier påkalder Helligånden i et forsøg på at uddrive sygdommen, med det resultat, at den syge falder bagover. Ligesom dusinvis af tilhørere har gjort før ham i løbet af aftenen.

Men ingen af de påståede helbredelser overbeviser Knud Aage Møller om, at der er sket mirakler. Tværtimod. Han bryder sig ikke om, at man kalder dødsdømte kræftpatienter frem og skynder sig at tage forbehold for, at de måske ikke bliver helbredt, ligesom Todd Bentley har gjort hele aftenen.

- Det var et show. Jeg vil ikke udelukke, at der er sket helbredelser, men der var ikke noget, der lignede dokumentation for de helbredelser, der blev postuleret. Det bar præg af unge mennesker med fut og fart. Det eneste positive var, at prædikanten bad folk om at gå tilbage til lægen for at få dokumentation for de helbredelser, de havde oplevet, konkluderer Knud Aage Møller - og slår et slag i bordet for nødvendigheden af en mirakelkommission, som Den Kristelige Lægeforening er initiativtager til, så de postulerede helbredelser kan ses efter i sømmene.

rieper@kristeligt-dagblad.dk

young@kristeligt-dagblad.dk

Tema

Sommerserie

Kan tro helbrede?

Kristeligt Dagblad vil i løbet af de kommende uger i en række artikler se nærmere på forholdet mellem tro og religion, sygdom, sundhed og helbredelse. De første artikler blev bragt den 22., 25., 27., 29. og 30. august og den 2. september.