Prøv avisen

I Bandholm tror man ikke på farvel til Faderhuset

”Der er kommet mange ukvemsord, og dem tager jeg afstand fra. Men jeg vil ikke have det sådan, at når jeg går tur med min hund klokken to om natten, så ligger der to drenge fra Faderhuset i bil og ser, hvad jeg laver,” siger Poul Erik Korneliusen. Foto: Cæciliie Vibe Pedersen

Der var stille i går i Bandholm på Lolland, hvor Faderhuset har sit hovedsæde. Alle på gaden havde alligevel hørt nyheden om lukningen af menigheden, men ingen mener, at det betyder et farvel til frikirkens folk

Kvinden ved disken på tankstationen er skeptisk.

Det er da kun for at få ro på.

Samtalen på tanken i Bandholm på Lolland er præget af meldingen fra den lokale menighed Faderhuset, der har besluttet at nedlægge sig selv.

Mindst en håndfuld kunder har da også i løbet af formiddagen kommenteret dagens lokalnyhed, fortæller den unge mandlige ekspedient.

Udenfor og længere nede ad gaden mod havnen ligger Bandholm Hotel, som Faderhuset ejer.

LÆS OGSÅ: Forskere: Urimelig kritik af Faderhuset

Det er også her, menigheden indtil nu har holdt gudstjeneste. I går blev der taget imod bestilling til et weekendarrangement, og selvom den kvindelige receptionist ikke har nogen kommentarer, siger hun: Hotellet lukker ikke.

I Bandholms butik med lys, nips og andet interiør vil ekspedienten heller ikke udtale sig om nyheden. Folk på gaden fortæller da også, at butikken er tilknyttet Faderhuset. Blandt andre Poul Erik Korneliusen, der går tur med sin hund i det grå og regnvåde vejr. Han er træt af Faderhusets overvågning af lokale beboere og har blandt andet derfor deltaget i en demonstration mod frikirken.

Der er kommet mange ukvemsord om Faderhuset, og dem tager jeg afstand fra. Men jeg vil ikke have det sådan, at når jeg går tur med min hund klokken to om natten, så ligger der to drenge fra Faderhuset i en bil og ser, hvad jeg laver. Det fortsætter de med, selvom jeg har sagt det. De kan holde inde på deres egen grund. Punktum, siger Poul Erik Korneliusen, som flyttede til Bandholm i 2001.

Faderhuset må have deres kirke i fred og drive hotellet, men de omklamrer os og køber huse op alle vegne, siger han og peger op ad vejen langs vandet ved Bandholm Hotel.

Poul Erik Korneliusen er dog overbevist om, at lukningen af Faderhuset ikke betyder et farvel til Ruth Evensen i Bandholm.

Jeg tror, det er ren spin. De kan ikke afvikle alle deres økonomiske aktiviteter her omkring, siger han.

Det er Henrik Jensen enig i. Han er født og opvokset i byen.

De har gjort meget godt for byen gennem hotellet, og der kommer mange turister nu, men lad os se, hvad der sker, siger han, inden han kører videre på sin sorte og lilla cykel.

I præstegården godt fem kilometer fra Bandholm byder sognepræst ved Østofte Kirke Hans Maaløe indenfor. De seneste to uger har han i højere grad end ellers fulgt debatten om Faderhuset.

Den 10. november holdt han en prædiken i Østofte Kirke, hvor han udtrykte sin bekymring for den udvikling, der var i gang med stigende indflydelse fra Faderhuset og partiet Det Frie Lolland.

Problemet er, at mange er utrygge ved, at man ikke ved, hvad det var for folk, der måske var på vej ind i byrådet. Jeg kom undervejs i prædikenen til at nævne Ruth Evensen ved navn, og det var oplagt ukorrekt af mig, fortæller Hans Maaløe.

Derfor bad han om et møde med Ruth Evensen, hvor han afleverede en skriftlig undskyldning for at have nævnt hendes navn.

Siden er han blevet meldt til politiet af Faderhuset, og aktuelt arbejder han på en redegørelse til biskoppen, fordi der er blevet klaget over hans politiske udtalelser fra prædikestolen. Sagen er dog afvist af politiet.

I går morges fik han en besked fra en ven med nyheden om lukningen af Faderhuset.

Jeg tænkte, nu orker de ikke mere. Men det er egentlig synd. Det er synd for menigheden. Mennesker er flyttet herned, og de har huse, de formentlig ikke kan sælge. Så jeg ringede til lokalavisen for at fortælle, at jeg gerne vil lave en støttegruppe for medlemmer, der eventuelt er kommet i klemme og har brug for et sted at støtte hinanden til at komme videre, siger han og fortsætter:

Det har været ok, de driver hotellet, men når der pludselig kommer en læge i Maribo tilknyttet dem og flere virksomheder, så siger folk stop og vil vide, hvad der foregår. Desværre er debatniveauet så kommet under lavmålet, siger Hans Maaløe.

Derfor kan han godt forstå Faderhusets begrundelse for at lukke.

Der er kommet udsagn, som ikke burde være blevet fremført. For eksempel om at Ruth Evensen burde spærres inde og kommentarer om hendes udseende. Debatten har til tider været hetz-agtig, men Ruth Evensen har et medansvar. Vreden kommer, fordi folk ikke får klar besked.

Hans Maaløe henviser til, at Faderhuset for eksempel burde svare på de rygter og historier, der verserer, samt fremlægge sit regnskab.

Laila Kristiansen er en del af foreningen Stop Faderhuset. Hun har været med til at arrangere demonstrationer mod Faderhuset forskellige steder på Lolland, og hun synes ikke, at debatten om menigheden har været for hård.

Jeg synes, det er meget tankevækkende, at Ruth Evensen fortæller, at hendes medlemmer er blevet chikaneret og truet. Det er rent faktisk det, jeg personligt har oplevet fra hende. Det er telefontrusler, trusler i breve, og jeg er blevet opsøgt på mit arbejde. Selvom jeg aldrig har gjort noget lignende, forklarer Laila Kristiansen.

Folk fra Faderhuset begyndte at kontakte eller opsøge hende, efter at hun på Bandholm Hotels Facebook-side skrev, at Ruth Evensen driver stedet, og at det hele emmer af hjernevask og undertrykkelse.

Lige nu giver hun sig selv en martyrstatus. Det er blandt andet udløst af nederlaget i kommunalvalget. Så Ruth Evensen har tabt ansigt og prøver at gøre sig selv til martyr ved at tage offerrollen for at beholde medlemmernes loyalitet.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Faderhusets ledelse.

Sognepræst Hans Maaløe fra Østofte Kirke nær Bandholm har selv krydset klinger med Faderhuset, efter at han har nævnt Ruth Evensen i en prædiken. ”Debatten har til tider været hetz-agtig, men Ruth Evensen har et medansvar,” siger han. Foto: Cæciliie Vibe Pedersen
I landsbyen Bandholm på Lolland ejer Faderhuset Bandholm Hotel, der er forpagtet ud og drives privat som hotel og restaurant. Foto: Cæciliie Vibe Pedersen