Prøv avisen

I disse 50 lande er kristne mest forfulgte

Foto: Shahzaib Akber/EPA

Forfølgelsen af kristne er værst i diktaturer og svage stater med islamisk ekstremisme, viser ny verdensrangliste


De fleste oplysninger i grafikken kommer fra Åbne Døre, der arbejder på et kristent grundlag. Åbne Døres metoder i udarbejdelsen af verdensranglisten har tidligere været genstand for kritik fra akademisk hold.

Kristne er den mest forfulgte religiøse gruppe i verden, og særligt Mellemøsten og visse diktaturstater udmærker sig som steder, hvor presset på kristne er størst.

Det viser den netop offentliggjorte verdensrangliste fra den internationale missionsorganisation Åbne Døre, som kortlægger de 50 lande, hvor kristne oplever den værste forfølgelse.

Listen toppes af Nordkorea efterfulgt af Irak, Eritrea, Afghanistan og Syrien. Det er de sædvanlige problematiske lande, som udgør listen, vurderer generalsekretær i Dansk Missionsråd og ekstern lektor ved Afdeling for Systematisk Teologi på Københavns Universitet. Jonas Adelin Jørgensen. Han mener, at man kan dele landene op i to kategorier:

”Den ene gruppe er totalitære stater, hvor magten er centreret om en diktator som i Eritrea eller Nordkorea, hvor sidstnævnte er et decideret antireligiøst land. I disse lande kan man tale om, at overgrebene på de kristne er statssponsoreret,” siger han og fortsætter:

”Den anden gruppe består hovedsageligt af anarkier som Irak og Afghanistan, hvor staterne er svage. Her er overgrebene ikke statssponsoreret, men statsaccepteret, uden at det får konsekvenser for forfølgerne,” siger Jonas Adelin Jørgensen.

En af højdespringerne på listen er Eritrea, som er gået fra en niendeplads sidste år til en tredjeplads i år. Åbne Døre begrunder i sin udgivelse den voldsomme stigning med præsident Isaias Afewerkis ”diktatoriske paranoia”, der blandt medfører, at kristne fængsles, hvis de protesterer over deres forhold.

Pakistan er et andet land, som har taget et negativt spring op ad ranglisten fra en ottendeplads sidste år til en sjetteplads i år, og det er den største overraskelse for Jonas Adelin Jørgensen.

”Der er tegn på forbedring i Pakistan, som ikke afspejler sig på listen. Det er trods alt ikke et anarki, men et land, hvor der gælder en vis lov og ret. Derfor overrasker det mig, at de ligger så højt på listen,” siger han.

Islamisk ekstremisme angives af Åbne Døre som den primære faktor bag forfølgelsen i 35 af de 50 lande på listen. Alligevel mener Jonas Adelin Jørgensen ikke, at problemerne med forfølgelse skyldes, at muslimer jagter kristne af teologiske grunde.

”Kilden til konflikterne og forfølgelserne skyldes i første omgang adgangen til ressourcer i områderne. I de fleste tilfælde bliver religion først en identitetsmarkør, når konflikten er i gang.”

Åbne Døres opgørelser viser, at over 7000 kristne verden over blev dræbt i rapporteringsperioden på grund af deres religiøse tilhørsforhold. Optællingen omfatter dog ikke Nordkorea, Syrien og Irak, hvorfra der ikke eksisterer akkurate opgørelser.