I Grønland kan man nu tage Bibelen med ud og sejle

Nye soldrevne miniradioer, som kan hænges om halsen eller tages med i lommen, gør det muligt for grønlænderne at høre oplæsninger fra Bibelen, når de begiver sig væk fra hjemmet. Den Grønlandske Frikirke med en dansk præst i spidsen står bag projektet, som er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris

Den lille soldrevne radio og den grønlandske by Paamiut i baggrunden.
Den lille soldrevne radio og den grønlandske by Paamiut i baggrunden. . Foto: Rob Kapteyn.

Med en transportabel radio i lommen kan grønlændere nu høre Bibelen læst op på grønlandsk, hvor end de befinder sig. Det er Den Grønlandske Frikirke, og den mangeårige danske leder og præst John Østergaard Nielsen, der står bag initiativet, som blev til virkelighed i maj i år.

Med et klik kan man skifte mellem at høre stykker fra hele Bibelen og de kristne radioprogrammer, som også produceres af Den Grønlandske Frikirke, der er pinsekirkelig.

I lydfilen kan man hoppe frem og tilbage i Bibelen og høre sine yndlingspassager. Oversættelsen af Bibelen er stillet til rådighed af Det Danske Bibelselskab og er blevet indtalt på grønlandsk til formålet.

”De nye miniradioer er autoindstillet, så man enten kan høre lokalradio eller en oplæsning af Bibelen. Radioernes nyeste funktion er kulminationen af det arbejde, vi har lavet med at starte en kristen radiostation op i Grønland, ” siger John Østergaard Nielsen.

At grønlænderne nu kan lytte til Bibelen er smart af flere årsager. Mange grønlændere tilegner sig ikke kristendom via læsning, og de lange grønlandske ord i Bibelen kan gøre læsningen besværlig. Derudover gør de små radioer det muligt at tage Bibelen med alle steder, også ud på havet.

I samarbejde med Det Danske Bibelselskab har Den Grønlandske Frikirke fået lov til at lave 1000 nye radioer, som i løbet af de næste to år skal deles gratis ud. Foreløbig er der blevet delt omkring 60 ud. Rettighederne til den grønlandske oversættelse er Det Danske Bibelselskabs, og det er sjældent, at nogle får lov til at bruge hele teksten. I dette tilfælde har man dog gjort en undtagelse, fortæller Birgitte Stoklund Larsen, der er generalsekretær i Bibelselskabet.

”Det er faktisk helt usædvanligt, at vi giver lov til at bruge hele den grønlandske oversættelse af Bibelen. Det skyldes, at vi ikke selv har haft mulighed for at få den grønlandske bibel indtalt, men synes, at det er en god idé og ikke til et kommercielt formål. Det er et rigtig fint initiativ, som vi gerne ville støtte.”

De små soldrevne radioer kender grønlænderne allerede. Den Grønlandske Frikirke har nemlig tidligere delt dem ud blandt grønlænderne, så flere kunne lytte til den kristne radiokanal, som de har stiftet, og som hurtigt er blevet populær. Den kristne radiokanal sender på en FM-kanal og kan høres af 80 procent af Grønlands befolkning.

Det var også John Øster- gaard Nielsen, der i sin tid tog initiativ til den kristne radiostation i Grønland. I sidste uge flyttede han tilbage til Danmark efter 31 år i Grønland, hvor han har boet med sin hustru. De skulle missionere og skaffe medlemmer til en menighed I Nuuk, der i 1987 var meget lille. I dag er der 150 medlemmer, og nye menigheder er dukket op i byer over hele landet. En del af succesen kan tillægges radioens succes.

De første drøftelser om en kristen radiostation i Grønland fandt sted i 2006. Her blev frikirken kontaktet af den canadiske organisation Galcom International, der arbejder med at udvikle radioer og anden teknologi, som kan bruges til at sprede Bibelens ord. Canadierne ville hjælpe med udstyr og teknologi til at få en radiostation op at stå.

Fra Færøerne kom der også hjælp. Den færøske radiostation Lindin satte en indsamling i gang blandt sine lyttere, der på tre uger indsamlede 265.000 kroner. Pengene blev brugt til at grundlægge den grønlandske kanal, og derfra gik det stærkt, siger John Østergaard Nielsen.

”Vi begyndte at sende kristent indhold i 2009. I løbet af de seneste snart 10 år er det blevet til 13 kristne radiostationer i Grønland, der sender 12 timer i døgnet. Jeg plejer at sige, at vi har fået den her radiostation fra Gud.”

De kristne radiokanaler i Grønland sender både live fra Nuuk og forhåndsproduceret materiale, der bliver lavet i hele landet. Der sendes fra gudstjenester og andagter, der diskuteres trosspørgsmål og nyheder, og nogle gange er der mennesker udefra i studiet. Man producerer også indhold til børn og unge og spiller kristen musik som country og gospel.

Når der en gang i mellem opstår tekniske problemer, ringer folk ind og spørger, hvor programmerne bliver af og i det hele taget mærker John Østergaard Nielsen, at radioarbejdet har gjort en forskel.

”Det betyder noget for de 50.00 mennesker, der bor i Grønland, at de kan lytte til Guds ord. Vi oplever, at mennesker bliver kristne, når de har hørt vores programmer. De får inspiration og finder glæde i dem. I år var der over 2000 besøgende til den årlige frikirke-konference i Nuuk, og det er rekordmange. Når jeg kigger tilbage, har det været utroligt, ” siger John Østergaard Nielsen.