Menighedsrådene venter på klarhed om åbning

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i torsdags, at folkekirken og andre trossamfund må åbne fysisk igen. Men rammerne for genåbningen på mandag står stadig hen i det uvisse. Det skaber frustration i menighedsrådene

Kirken er åben. Og yderdøren bedes lukket. Flere budskaber præger kommunikationen på dette skilt på en kirkebygning. Også den overordnede kommunikation fra Kirkeministeriet opfattes som uklar af flere menighedsråd, som prøver at finde ud af, hvad de skal berede sig på, når kirkerne kan åbne på mandag. - Foto: Leif Tuxen.
Kirken er åben. Og yderdøren bedes lukket. Flere budskaber præger kommunikationen på dette skilt på en kirkebygning. Også den overordnede kommunikation fra Kirkeministeriet opfattes som uklar af flere menighedsråd, som prøver at finde ud af, hvad de skal berede sig på, når kirkerne kan åbne på mandag. - Foto: Leif Tuxen.

Kirkerne er sat til at slå dørene op den 18. maj, og mange sogne vil skulle holde første dag med fysisk gudstjeneste på Kristi himmelfartsdag. Men vilkårene for den åbning er endnu ikke meldt ud. Det er ikke ideelt, mener Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

”Jeg kunne godt have ønsket mig, at retningslinjerne var kommet ud i bededagsferien, men det er ikke sket, og nu har sundhedsmyndighederne ændret deres anbefalinger igen, som der også skal tages højde for,” siger Søren Abildgaard, der har deltaget i de såkaldte sektorforhandlinger om genåbning af folkekirken og andre trossamfund. Sundhedsstyrelsen ændrede i søndags anbefalingerne for afstand mellem mennesker til en meter i stedet for to med få undtagelser, eksempelvis for sang, hvor en afstand på minimum to meter stadig anbefales.

Den fortsatte venten på retningslinjer bliver i menighedsråd landet over mødt af både frustration og gåpåmod i forhold til at få gang i det fysiske kirkeliv i kirker og sognegårde. I Vodskov Kirke ved Aalborg har frustrationen over manglende klarhed været stor. Og den er ikke mindre nu, selvom kirkerne må åbne igen fra på mandag. Formanden for kirkens menighedsråd, Hans Jørgen Dalum, mener ikke, at Kirkeministeriet under nogle dele af nedlukningen har meldt tydeligt nok ud, hvad regler har været og vil blive fremover.

”Hvis vi skal følge retningslinjerne, som de er nu, kan vi kun være 10 personer i kirkerne, hvor fire vil være medarbejdere i kirken. Jeg synes, at man godt kan forvente, at kirkeministeren melder klart ud, om der kommer en undtagelse fra denne regel, og hvad den undtagelse vil indebære. Det har været og er stadig svært at gennemskue, hvad vi må og ikke må fra Kirkeministeriets side. Vi står på mål over for vores sognebørn, og der bør kirkeministeren kunne hjælpe os med at sætte klare rammer op. De burde være kommet med det samme,” siger Hans Jørgen Dalum fra Vodskov Kirkes menighedsråd og fortsætter:

”Vi har en pragmatisk tilgang til de regler, der kommer. Vi kan for eksempel sagtens forestille os at holde flere gudstjenester på en dag for at imødekomme behovet for at komme i kirke. Vi har også talt om at droppe sangen til gudstjenesten for at kunne stå med en meters afstand og kun lade kirkesangeren synge. Men det ville være alt for langt at gå, for så ville det blive til en optræden i stedet for en forsamling. Og den lutherske gudstjeneste er ikke en optræden.”

Samme frustration er der på Sydfyn, hvor Niels Jørgen Halberg er formand for menighedsrådet i Oure, Vejstrup og Lundeborg Kirker.

”Jeg savner en synlig kirkeminister, der har gjort det klart, hvad vi må og ikke må. Jeg forstår ikke, at der ikke blev meldt retningslinjer ud, samtidig med at genåbningen blev annonceret. Der er gået lang tid, siden kirkerne blev lukket. Lige nu er det normalt tid for konfirmationer, og der mangler vi viden om, hvad der bliver muligt,” siger Niels Jørgen Halberg.

”Vi har tre mellemstore landsbykirker, så selve pladsen bliver højst sandsynligt ikke et problem, men den manglende viden skaber usikkerhed.”

Pladsproblemer forudser til gengæld Lars Erik Larsen, der er menighedsrådsformand i Karslunde Strandkirke, som er en meget populær sognekirke syd for København. Selvom han endnu ikke ved, hvilke retningslinjer kirken skal åbne efter, er han helt sikker på, at der ikke vil blive plads til alle sognets kirkegængere, hvis man nøjes med en enkelt almindelig gudstjeneste på Kristi himmelfartsdag.

”Det kan ikke lade sig gøre. Der kan nemt komme 350 sådan en dag, så vi er nok nødt til at lave to gudstjenester, og så vil man fortsat kunne streame vores gudstjenester på Facebook og Youtube,” siger han, men tilføjer, at han ikke er bekymret for genåbningen.

”Vi tager det i stiv arm og gør, hvad vi kan, for at nå så mange som muligt,” siger Lars Erik Larsen.