I Norge ånder alt fred uden en blasfemilovgivning

Den danske regering vil undersøge blandt andre Norges erfaringer med at afskaffe blasfemiparagraffen. De er hurtig lært, siger norsk socialantropolog

Nordmændene afskaffede deres forbud mod blasfemi i 2015.
Nordmændene afskaffede deres forbud mod blasfemi i 2015. Foto: Nima Stock/Ritzau foto

Mens et flertal af Folketingets partier er klar til at afskaffe blasfemiparagraffen, er regeringen mere tøvende. Den vil først hente erfaringer fra lande som Norge om, hvad der er sket, efter man har afskaffet lignende lovgivning imod blasfemi.

Men den lektie er hurtigt lært. I hvert fald hvis man kigger mod nabolandet mod nord, lyder det fra Sindre Bangstad, socialantropolog ved det norske Kifo, Institut for Kirke-, Religions- og Livssynsforskning.

”Hvis man skal opsummere det ganske kort, så er der intet sket ved, at blasfemiparagraffen er blevet ophævet i Norge,” siger han.

Nordmændene afskaffede deres forbud mod blasfemi i 2015.

Reelt blev den allerede i 2005 taget ud af funktion efter en større revidering af Straffeloven, men det var først 10 år efter, at et stort flertal i det norske parlament formelt fik den skrevet endeligt ud af lovgivningen.

Det skete kort tid efter terrorangrebet mod satiremagasinet ’Charlie’ Hebdo i Frankrig. Og grunden til det norske tiltag var netop, at man frygtede for, at paragraffen kunne ses som en indskrænkning af rummet for religionskritik, forklarer Sindre Bangstad.

”Men den havde længe været en sovende paragraf. Den har ikke været brugt i en norsk retssag siden 1930’erne. Og sidste gang, nogen blev dømt efter den, var i 1914,” siger han.

I Danmark er der i øjeblikket en mand fra Nordjylland, der er tiltalt efter blasfemiparagraffen for at have brændt en koran af og lagt en video af afbrændingen ud på Facebook. Et af argumenterne imod at afskaffe blasfemiparagraffen er frygten for, at det kan føre til flere af den slags manifestationer.

I Norge har ophævelsen dog ikke medført opsigtsvækkende episoder,selvom det nu er lovligt, siger Sindre Bangstad.

Tidligere på ugen vurderede Politiets Efterretningstjeneste (PET), at en ophævelse af blasfemiparagraffen vil kunne have sikkerhedsmæssige konsekvenser for Danmark. Men også her lyder de norske erfaringer, at intet har ændret sig ved at ophæve loven. Det forklarer Martin Bersen, seniorrådgiver hos Politiets Sikkerhedstjeneste i Norge.

”Det har ikke påvirket vores trusselsvurdering af Norge. Det har ikke været en del af debatten i Norge. Og det er heller ikke noget, vi har brugt som argument i vores vurderinger,” siger han.

Ud over Norge har også Island og Holland inden for de seneste år afskaffet en lignende lovgivning imod blasfemi. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde tidligere på ugen, at regeringen over de næste måneder vil indhente erfaringer fra nogle af disse lande, før den lægger sig fast på, om Danmark også bør afskaffe loven imod blasfemi.