I Silkeborg beder man om folkestøtte til kirkekunst

Silkeborg Kirke skal igennem en større indvendig renovering. Men menighedsrådet vil gerne tilføje kunst til rummet og beder nu borgerne i byen om støtte til finansiering af et forslag fra Peter Brandes, der fuldender påskefortællingen i kirken

Med sine forslag til nyt alterbord og knæfald i Silkeborg Kirke ønsker Peter Brandes at vise historien forud for korsfæstelsen, som i dag udgør kirkens alterudsmykning i form af en forgyldt korsfigur. ”Alterbordet viser, at Jesus på en måde bærer sig selv to gange – som menneske og som lam – og det bruger jeg til at vise, at han ikke er på vej til døden, men på vej til livet,” forklarer Peter Brandes. Privatfoto
Med sine forslag til nyt alterbord og knæfald i Silkeborg Kirke ønsker Peter Brandes at vise historien forud for korsfæstelsen, som i dag udgør kirkens alterudsmykning i form af en forgyldt korsfigur. ”Alterbordet viser, at Jesus på en måde bærer sig selv to gange – som menneske og som lam – og det bruger jeg til at vise, at han ikke er på vej til døden, men på vej til livet,” forklarer Peter Brandes. Privatfoto.

Silkeborg Kirke er fyldt som til juleaften denne lørdag formiddag i marts.

Mens torvehandlen udenfor lokker med tilbud på tulipaner og nyrøget laks, så har kirken i byens midte trukket endnu flere indenfor til et oplæg med kunstneren Peter Brandes om det forslag, han har lavet til en ny kunstnerisk udsmykning af kirken.

Til april går en større indvendig renovering af kirken i gang, som Silkeborg Provsti har bevilget 15 millioner kroner til. I det beløb er der dog ikke afsat penge til kirkekunst.

”Men så fik vi en henvendelse fra nogle kirkeinteresserede borgere, som sammen med byens Galerie Moderne og kunstneren Peter Brandes havde et konkret forslag til også at føje en kunstnerisk udsmykning til restaureringen. Og efter menighedsrådets første møde med Peter Brandes var vi både overbeviste og helt enige om, at hans bud på et nyt alterbord og nyt knæfald virkelig ville være en gevinst for kirkerummet ved at tilføje det fortællende element til vores kirke, som vi savner,” fortæller Ingrid Mejer Jensen, der er formand for menighedsrådet i Silkeborg Kirke.

Derfor beder menighedsrådet nu byens borgere om hjælp til at skaffe midler til den foreslåede udsmykning.

Inden Peter Brandes får ordet og fortæller om tankerne bag sit forslag til kirken, byder sognepræst Anette Kortegaard velkommen til de mange fremmødte.

”I menighedsrådet har vi fået denne drøm om en udsmykning, som vil være med til at fuldende renoveringen. Men kirken er jo ikke kun menighedsrådets kirke – det er folkets kirke. Derfor har vi inviteret jer ind i kirken i dag, så I også kan høre Peter Brandes fortælle om sine tanker bag forslaget, og bagefter kan vi så drøfte videre i sognehuset. Håbet er, at vi i fællesskab kan give en folkegave til kirken, for det kræver, at vi får indsamlet tilstrækkeligt med midler, hvis forslaget skal blive til virkelighed,” siger Anette Kortegaard.

Peter Brandes har lavet kirkekunst til en lang række danske og også flere udenlandske kirker, og umiddelbart tænker mange sikkert, at det er en ret god forretning for en kunstner at få opgaver med kirkeudsmykning. Men det er forkert, siger Peter Brandes.

”Som kunstner er en kirkeudsmykning på grund af mange uforudsigelige ting ofte den opgave, man selv sætter penge til på. Men glæden ved at arbejde med sin kunst til et sted, som er spirituelt og fjernt fra materialistiske aktiviteter, er stor,” fortæller han.

Kunstneren håber, at indsamlingen lykkes, for han har også et særligt forhold til netop Silkeborg.

”Mit galleri ligger i byen, og jeg er derfor kommet her igennem mange år. Jeg har altid været meget fascineret af både kirkens placering midt i byen, for enden af torvet, og så det meget smukke og stilrene kirkerum. Mit forslag er derfor også lavet, så det både understøtter dette og samtidig spiller op til den fantastisk smukke altertavle, kirken allerede har,” siger Peter Brandes.

I sit oplæg til kirkegæsterne fortæller kunstneren, hvordan han har nærmet sig opgaven, og at netop den forgyldte altertavle, der viser Jesus på korset, har været afgørende for hans forslag til både knæfald og altertavle.

”Søren Kierkegaard mente ikke, at man skulle vise den lidende Kristus på korset, for korsfæstelsen fortæller ikke, hvad der gik forud for korsfæstelsen, eller hvad der fulgte efter, nemlig opstandelsen. Kunstværket formidler altid kun et øjeblik, mente han, mens litteraturens styrke netop er, at den også kan rumme både et før, et under og et efter. Men i nogle sammenhænge har han ikke helt ret, for hvis man nu tænker sig et kunstværk i glasmosaik, en rude, så forandrer det sig efter lyset. Værket er på den måde i en aktiv, indre bevægelse med sin egen væren og med sine lysreflekser i rummet. Alligevel har jeg haft hans tankegang i baghovedet, og derfor er knæfald og altertavle tænkt som det, der fører frem til korsfæstelsen, men også til opstandelsen. Knæfaldet rummer derfor billeder fra de begivenheder, der fører frem til langfredag, mens alterbordet viser Jesus, der bærer sit kors på vejen mod Golgata. Men den opmærksomme vil også se, at alterbordets Jesus-figur derudover rummer en anden figur, nemlig lammet. Så alterbordet viser, at Jesus på den måde bærer sig selv to gange – som menneske og som lam – og det bruger jeg til at vise, at han ikke er på vej til døden, men på vej til livet. På den måde er hele påskehistorien fortalt fra knæfald via alterbord og til altertavlen,” fortæller Peter Brandes og fortsætter:

”Kunstværket symboliserer dermed den bevægelse og idé, jeg har om livet: At det går fra død til dåb til liv.”

Menighedsrådet i Silkeborg Kirke har ikke bedt andre kunstnere om at komme med forslag til udsmykning. De føler sig overbevist om, at netop Peter Brandes er den helt rigtige til opgaven.

”For mig at se balancerer Peter Brandes utrolig fint mellem både tradition og modernitet, og så har han en stor teologisk viden, som også afspejler sig i hans kunst,” siger menighedsrådsformand Ingrid Mejer Jensen.

Der er nedsat en kunstkomité, der skal hjælpe med at skaffe de nødvendige midler gennem indsamling, og til det formål er der blandt andet planlagt en påske-støttekoncert. Den nyrenoverede kirke forventes at stå klar til genåbning den første søndag i advent – med eller uden ny kirkekunst.