Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

I Væggerløse indledes kirkeåret med egen altervin

Vinlavet har i det seneste år jævnligt mødtes i vinmarken ved præsteboligen for at inspicere vinstokkene og spise kage. – Foto: Anders Martin Lauritzen.

På Falster har man forvandlet et vildnis af vinstokke i præstehaven til sognets helt unikke altervin, der tages i brug på søndag. Bag den står sognets helt eget vinlav, der er mødtes over havearbejde, kaffe og kage i præstehavens vinmark

Når menigheden i Væggerløse Sogn på Falster på søndag træder ind i kirken til den ugentlige højmesse, er det en særlig begivenhed af to årsager. Først og fremmest er det den første søndag i advent, men det er også første gang, man skal drikke en helt særlig altervin, nemlig kirkens helt egenproducerede vin lavet på druer fra præstegården.

Årets høst er blevet til 19 flasker, og når første flaske på søndag åbnes, markerer det slutningen på et års arbejde. Det begyndte med spørgsmålet om, hvad man skulle stille op med et uoverskueligt vildnis i præsteboligens have. Det fortæller Anders Martin Lauritsen, der er sognepræst i Væggerløse. Han havde arvet 47 vinstokke og en opgave fra sin forgænger.

”Hvis man bare har én vinstok, så ved man, at disse spreder sig i et ustyrligt tempo. Så der var diskussioner i menighedsrådet om, hvorvidt vi bare skulle få det fjernet. Men i stedet fik jeg ideen om, at det kunne være, at man skulle udnytte det og gøre noget ved det,” fortæller han.

Derfor allierede han sig med Martin Iversen en lokal ølbrygger med erfaring i vinproduktion, men der manglede stadig nogle hænder til projektet. Derfor skrev Anders Martin Lauritsen ud i kirkebladet, at man samlede et vinlav og inviterede til et opstartsmøde. Det blev velbesøgt. Og selvom det ikke var alle 30-35 fremmødte, der er forblevet en aktiv del af vinlavet i Væggerløse Sogn, har vinproduktion været et omdrejningspunkt for en stor gruppe, der har taget sig af arbejdet siden efteråret 2018.

”Vi er mødtes cirka en gang hver anden uge siden da i vinmarken. Selvfølgelig for at pleje stokkene, plukke druerne og lave vinen, men lige så meget af tiden er gået med at spise kage og drikke kaffe og have hyggeligt samvær,” fortæller Anders Martin Lauritsen.

Selvom der ifølge vinlavet selv i sidste ende er kommet en overraskende vellykket altervin ud af anstrengelserne, så er det netop anstrengelserne, der var målet i sig selv, ligesom det var det samvær og fællesskab, som et fælles projekt kunne føre med sig.

I Væggerløse kalder man det selv et succesfyldt sogneprojekt. Både på grund af det tættere fællesskab, man har skabt i menigheden, men også, fordi det både har inddraget den allerede eksisterende menighed og været medvirkende til at sænke tærsklen til kirken for flere.

”Der har været en kæmpe interesse for projektet, også fra folk, der måske ikke kommer i kirken så ofte. De er herigennem blevet en større del af kirkelivet, der er blevet åbnet lidt mere. Altså, døren er jo altid åben her i kirken, men den er måske blevet lidt bredere,” forklarer Anders Martin Lauritsen.

Han håber, at årets produktion af altervin kan holde det nye kirkeår ud, men man er i vinlavet bevidste om, at fortællingen om altervinen kan få den til at forsvinde med lidt større hast. Til februar mødes vinlavet igen til vinterbeskæringen af vinstokkene.

Sådan ser den første udgave af Væggerløse Vinlaugs helt egenproducerede altervin ud. – Foto: Anders Martin Lauritzen.